Po víkendové přestřelce mluvčího majitelů NWR, potažmo OKD, skupiny Ad Hoc Group (AHG) s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) to na dohodu majitele důlní společnosti a státu nevypadá. Ministra rozzlobilo sobotní mediální prohlášení skupiny AHG, ve kterém se píše, že AHG se pro OKD nesnaží získat 17 miliard korun a ani neusiluje o neomezenou státní záruku.

Ministr v neděli v České televizi zopakoval, že skupina Ad Hoc Group (AHG) požadovala miliardové záruky. „Oni chtěli na státu záruky za všechno, za technický útlum, na který nemají peníze, za vyplacení sociálních programů horníkům, kteří odejdou. Chtěli garance za provozní ztráty (OKD)," uvedl Mládek. Podle něj vláda zatím skupině AHG žádnou spoluúčast na stabilizaci OKD neslíbila.

Skupina AHG poslala v březnu vládě návrh na reorganizaci OKD, jehož součástí je účast státu ve výši čtyř miliard korun výměnou za akciový podíl.

„Skupina AHG také navrhla státu, že odepíše 420 milionů eur (11,3 miliardy korun) dluhu a dodá do firmy hotovost 35 milionů eur (956 milionů korun) až do doby stabilizace OKD," řekl mluvčí skupiny AHG Roman Pařík.

„Nedělá to na mě dobrý dojem. Z našich vlastních výpočtů, když nám to předložili, vycházelo, že stát za to zaplatí v budoucnu 15 až 19 miliard bez záruky, že toto číslo je konečné, zejména pokud by se tam ukázaly nějaké skryté závazky nebo by pokračoval pokles ceny uhlí," řekl ministr Mládek.

I přes rychlý a divoký sled prohlášení v posledních hodinách ministr Mládek tvrdí, že dohoda státu s AHG je stále možná. Nevyloučil ale ani insolvenci či bezplatný odprodej akcií OKD státu.

Po jednání minulý pátek si vláda vyžádala od zástupců skupiny AHG další podklady, které jí mají pomoci při rozhodování o dalším postupu.

Mluvčí AHG Roman Pařík řekl, že věří, že závazná dohoda se státem bude uzavřena do 30. dubna 2016, tedy v souladu s plánem společnosti, který zabrání insolvenci OKD. Nezávazná dohoda má pak být do tohoto pátku.

Další zájemci o doly

Stát ale není jediným potenciálním spolumajitelem OKD. Koncem minulého týdne přišel s nabídkou na odkup OKD investiční skupiny Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy. K nabídce je skupina připravena se vrátit po skončení jednání se státem. Majitelé AHG prostřednictvím svého mluvčího Krúpově skupině vzkázali, že neprodají černouhelnou firmu OKD, dokud ji nestabilizují ve spolupráci s vládou.

Dalšími zájemci o OKD je také skupina kolem obchodníka s uhlím a elektřinou Petra Pauknera, který spolu s podnikateli Petrem Otavou ml. a Martinem Ulčákem nabídl státu, že budou OKD provozovat. Vláda na jeho nabídku zatím nijak nereagovala.