„My už jsme bohužel museli zdražit na začátku září, některé výrobky v řádech haléřů, jiné i o několik korun. Co se týká vánočního cukroví, tady budeme kalkulaci projednávat ke konci měsíce. Už teď je ale jasné, že cena výrazně poskočí,“ přiznává vedoucí provozu bohumínské pekárny Na Růžku.

Vše bude podle ní záležet na poměru použitých surovin.

„V okamžiku, kdy pečete poctivě a bez náhražek, musí se vyšší náklady do ceny promítnout,“ potvrzuje její slova cukrář Václav Kijonka z Dětmarovic.

„My už jsme začali přijímat i objednávky na cukroví, kde se cena za kilogram zvýšila zhruba o 25 korun,“ dodává Kijonka.

Jinde by však lidé vzhledem k neúnosným nákladům mohli za cukroví zaplatit i o pár set korun více, proto někteří cukráři přemýšlejí, jestli se letos do pečení vůbec pustí.

„Loni jsme máslo nakupovali za 29 korun, letos za více než 60. Jestli cena neklesne, tak to s cukrovím asi vzdáme. Aby se nám totiž práce vyplatila, museli bychom cenu za kilogram zvýšit i o 50 procent, tedy o zhruba 200 korun, a taková cena je pro zákazníka všechno, jen ne atraktivní,“ svěřila se Kateřina Slivková z karvinských Dortů na míru.

Spolu s máslem či vejci se navíc na vyšší ceně cukrářských výrobků a pečiva brzy podepíše také malá úroda obilí.

„Vzhledem k tomu, že se má v následujících týdnech zdražovat mouka, nevyhne se zvyšování cen asi ani běžnému pečivu. Jak se pak bude odvíjet cena chleba, záleží na dodavatelích,“ upozorňuje ředitel Rychvaldské pekárny Zdeněk Michalík.

Ilustrační foto.
Filmové lahůdkářství, které spojuje generace, zahájilo další sezonu