To jsou slova, která včera po jednání s vedením OKD přímo v jejím sídle v Karviné pronesl vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Sám přitom říká, že je odpůrce státní podpory pro soukromé firmy. Dělá názorovou výjimku kvůli blížícím se volbám, má na půjčku v kase peníze? Nejen na tyto otázky odpovídal vicepremiér Babiš v rozhovoru pro Deník. Pane ministře, právě jste absolvoval jednání se špičkami OKD. Co nového jste se dozvěděl?

Spoustu věcí. Jednání trvalo asi dvě hodiny a já se velice detailně ptal na celkovou situaci ve společnosti, a to jak z hlediska dodávek uhlí, z hlediska externích dodavatelů, zajímaly mě jejich výhledy do budoucnosti a stav hotových peněz, tedy cash flow. Dostal jsem podstatně lepší obraz o stavu společnosti než minule.

Ministr financí Andrej Babiš před sídlem OKD v Karviné. Zdroj: Deník/Pavel SonnekJste tedy s výsledky jednání spokojen?

Ano. Jednání hodnotím pozitivně a myslím si, že pro společnost bude nejlepším řešení restrukturalizace, jak to navrhuje management.

Jedním z aktuálních témat týkajících se OKD je otázka půjčky pro OKD na provoz ve výši až jedné miliardy korun. O tom se taky mluvilo?

O tom se hlavně mluvilo. Dohodli jsme se, že do konce týdne předloží OKD vládě návrh smlouvy o půjčce pro OKD, která by měla být částečně použita pro výplaty horníkům za měsíc červenec. Zatím se lišíme v otázce výše té půjčky. Management tvrdí, že potřebuje miliardu, já si myslím, že to i s rezervou zvládnou se sedmi sty miliony korun. Ve vládě budu navrhovat půjčku ve výši sedm set milionů.

Změnil jste tedy názor? Původně jste jako ministr financí soukromé firmě půjčit odmítal.

Jak říkám, krach této firmy by měl katastrofální dopad na celý region, takže je i mně jasné, že stát musí něco udělat. Je to situace nepříjemná, protože se jedná o soukromou společnost, která byla špatně zprivatizovaná a poté vytunelovaná, ale pokud by mělo dojít ke konkurzu této společnosti, bylo by to špatně.

Dokdy se o půjčce musí rozhodnout?

Ve středu 27. července je poslední reálný termín, kdy vláda musí rozhodnout.

Jaké si stát bude klást podmínky, půjčí-li těžařům tolik peněz?

Chceme mít jako věřitel dominantní pozici ve věřitelském výboru a chceme mít zásadní vliv na fungování společnosti a její další osud. Tím by se navíc mohla zlepšit i dodavatelsko- -odběratelská pozice firmy, což by bylo jenom dobře. Možná by bylo na zváženou, dostat do představenstva zástupce státu. Ale to už předbíhám, rozhodnout musí vláda.

Řekl jste, že pokud stát OKD půjčí, vylepší se tím i situace této firmy. Jak?

Jednoduše. Když bude mít takzvaně v zádech silného partnera, kterým je stát, tak si OKD vylepší cash flow, protože nebude muset jako momentálně dodavatelům platit předem a podobně. Pak je třeba nastavit reálný byznys plán na příští rok, což bych si chtěl ohlídat. Bylo by určitě zajímavé zjistit například to, co by znamenalo pro odběratele, kdyby OKD padlo. Ti by se museli přeorientovat na jiné producenty uhlí. I pro ně by to byla naprosto nová situace. Takže i pro ně bude lepší, když OKD bude, a třeba se státem v zádech, nadále fungovat. A myslím, že OKD může za podpory státu fungovat lépe než dosud.

Pokud vláda půjčku schválí, bude na ni odkud vzít? Nerozdáváte před volbami více, než máte?

Pravděpodobně na půjčku vezmeme ze společnosti Prisko, což je dceřiná firma ministerstva financí, která nějaké peníze investovala do dluhopisů, ale třeba si půjčí. Každopádně pro tento případ počítáme s výpomocí skrze tuto společnost.

Vy jste v minulých týdnech prohlásil, že pokud stát OKD půjčí, budete požadovat garance, že se peníze vrátí! Jak by ale měla taková garance vypadat? Upřímně, je podle vás vůbec možné takové peníze v situaci, v jaké se OKD nalézá, v dohledné době vrátit?

No, vrátí… Nebo promění na nějaké aktivum, které bude mít nějakou hodnotu. Nezbývá nám než doufat, že se OKD se státní podporou z té šlamastiky nějak vyhrabe, že firmu koupí nějaký seriózní investor a OKD bude moci ty peníze vrátit.

V rámci koalice probíhají docela pře na téma OKD, zřejmě je to tím, že se blíží krajské volby. Berete to vy jako volební téma? Proto se tomu více věnujete, proto ten souhlas s půjčkou?

Já se tomu věnuju, protože každý výdaj z rozpočtu mě zajímá. A já nemám rád výdaje, raději mám příjmy (úsměv), takže mě netěší, že stát musí pomáhat soukromé firmě. Ale jak už jsem řekl, OKD je výjimečná situace. Majitelé tu firmu doslova „oholili", vytáhli z ní aktiva, která rozprodali, včetně například bytového fondu, který dostali prakticky zadarmo, a stát teď tu situaci musí řešit. To je velmi nestandardní a nepříjemná situace.

Pokud se bavíme o penězích na pomoc OKD, je třeba zmínit i prostředky na technickou likvidaci dolů a samozřejmě odstupné pro propuštěné horníky. Máte informaci od managementu, zda na to firma má peníze?

Nemá. Možná mají něco v účetnictví, ale hotové peníze na toto určitě nemají. Firma dlouhodobě nevytvářela rezervy pro sanaci dolů, a proto také stát přihlásil k insolvenčnímu řízení pohledávku ve výši 1,8 miliardy korun.

Na minulém setkání jste sliboval, že necháte přepočítat čísla o schopnosti ztrátového Dolu Paskov dále fungovat. Jak to dopadlo?

Management OKD ty propočty má, mluví se o tom dlouho, je na něm, jak to rozhodne. Ale jsou propočty na odstupné pro horníky, na sanaci dolu. Takže pokud jsem to dobře pochopil, tak to směřuje k zavření té šachty.

Za necelý měsíc čeká OKD „den D", kdy má věřitelský výbor rozhodnout, co s firmou bude dál. Zda půjde do likvidace, či dostane šanci přežít a podstoupí reorganizaci. Dovedete si představit, co by se dělo, kdyby věřitelé poslali OKD do likvidace, což by znamenalo uzavírání dolů, prodej majetku a masivní propuštění?

To si úplně představit neumím. Samozřejmě nejsem právník a nevím, kdo má ve věřitelském výboru větší slovo, co může ovlivnit insolvenční správce, ale z rozhovoru s managementem OKD jsem pochopil, že reorganizace je jediná šance, jak může ta firma přežít a potažmo zabránit problému v širokém regionu.

Ministr financí Andrej Babiš při rozhovoru s šéfredaktorem Moravskoslezského deníku Martinem Plevou (vlevo) a Karvinského deníku Tomášem Januszkem před sídlem OKD v Karviné. Zdroj: Deník/Pavel Sonnek

Vláda chválila pro (v budoucnu) propuštěné horníky příspěvky na dojíždění a další kompenzace. Co víc by mohla vláda pro lidi s tímto specifickým povoláním udělat, aby se podařilo jim dát šanci v novém zaměstnání?

Myslím si, že vláda se zachovala velice korektně k této záležitosti. Opakuju, že vše je důsledek špatné privatizace a tunelování firmy a státní záchranná ruka je naprosto výjimečný krok ze strany státu. Když v 90. letech krachovalo Poldi Kladno nebo Krystalex, tak nikdo těm lidem nedal nic. OKD je výjimka, která se mi nelíbí, ale uznal jsem, že hornictví je specifická profese a hromadné propouštění by zlomilo celý tento region.

Česká republika v současnosti prakticky nemá vyřešenou vlastní surovinovou politiku soběstačnost v uhlí a v dalších komoditách. Nebylo by udržení fungujícího OKD i z tohoto pohledu pro stát dobré řešení?

Na to máme šestadvacet let zpoždění. Takovou věc měli vyřešit politici hned po roce 1989. Všechno jsme zprivatizovali, protože žádná vize, co si nechat, tehdy nebyla. Obávám se, že teď už je pozdě něco takové řešit třeba v souvislosti s OKD.

V našem regionu se setkáváte také s oceláři, kteří potřebují koks. OKD těží velmi kvalitní koksárenské uhlí… Obešli by se producenti oceli bez něj a děláte i něco pro ně, aby je neohrozil dovoz levné čínské oceli?

To je pravda, zdejší ocelářské firmy by se měly zajímat o OKD a být přirozeným kupcem či investorem, protože kdyby OKD zbankrotovalo, tak ony budou v rukou polských producentů uhlí a ti samozřejmě mohou automaticky navýšit ceny. Druhá věc je to, abychom my jako politici zabránili tomu, aby Čína dostala status tržní ekonomiky. Já jsem zásadně proti tomu. Kdyby Čína volně vyvážela svou levnou ocel, tak by to bylo pro tento region ohrožení ještě větší, než je útlum OKD.

Zmínil jste, že by firmě mohlo pomoci, kdyby ji koupil nějaký investor. Jak se tedy díváte na možnost prodat OKD zájemcům z řad českých podnikatelů, jako jsou například Pavel Tykač, Pavol Krupa (Orca Capital) a nebo Petr Otava mladší a Petr Paukner (Metalimex a Carbounion)? Sám jste z podnikatelského prostředí. Věříte v jejich „dobré" úmysly, které naznačují v případě, že by získali OKD?

Proč ne? Pokud ta firma půjde do restrukturalizace a bude pro investory zajímavá, měla by být na její prodej vypsána soutěž a měla by se transparentním způsobem prodat. Jen v tomto regionu jsou zodpovědní investoři, kteří mohou mít zájem na jejím fungování, tak ať do toho klidně jdou.

Vy sám, či lépe řečeno vaše firmy, nemáte o OKD zájem?

Já určitě ne. (smích)