Zástupci OKD ministra v prvé řadě informovali, že kvůli termínu zpracování znaleckého ocenění firmy k 1. březnu 2017 pověří svého insolvenčního správce, aby věřitelský výbor požádal o prodloužení zákonné lhůty na předložení reorganizačního plánu.

„A to o dalších 120 dní od původního data 12. prosince 2016. Tedy k 12. dubnu příštího roku," přetlumočil Mládek stanovisko těžařů.

Ten zdůraznil, že chce od nového vedení kraje jasně slyšet, jak se staví k problematice OKD. „Je zapotřebí řešit to, co tady poměrně vysokým tempem zraje. Je jasné, že bude třeba propustit část lidí z Dolu Paskov. OKD nastínila, že chce zajistit přesun co nejvíce zaměstnanců do jiných částí firmy. K tomu připravuje i motivační program, který počítá s finanční podporou v případě souhlasu s přesunem na jinou šachtu. Přesto dále zaznělo, že nejméně 500 horníků a 200 techniků čeká propuštění, řeší se otázka naplnění kolektivní smlouvy, případně další kroky," popsal Mládek výsledky schůzky s hornickými manažery a odboráři.

OKD i vedení kraje by, jak zdůraznil, měly „dát jasný signál", jestli chtějí veřejnou pomoc.

Hejtman Ivo Vondrák na to reagoval, že v kraji je spousta expertů, kteří by mohli zpracovat analýzu toho, jaké nároky budou kladeny na veřejné rozpočty v souvislosti s útlumem těžby a vývojem cen uhlí. „Tedy kolik bude třeba přispívat, aby útlum hornictví probíhal bez sociálních otřesů," vysvětloval Vondrák.

Vládní zmocněnec Jiří Cieńciała upozornil, že moravskoslezský region netrápí jen OKD. „U nás se problémy kumulují, tak velká koncentrace jich tady dlouho nebyla. Kromě OKD jsou to Číňané a jejich ocel či emisní povolenky oxidu uhličitého. Nejsme na tom v Evropské unii sami, i jinde mají podobné potíže, takže uvidíme, jak se EU domluví, abychom neprohráli," řekl Cieńciała.

Ministr průmyslu a obchodu ohledně čínské konkurence uvedl, že Evropská komise upouští od politiky nepříjemného rozhodování, je-li Čína tržní ekonomikou, či ne. „Začne se posuzovat ne země jako celek, nýbrž jednotlivé sektory. Bude se zkoumat vliv státních podniků a regulace. Podle toho budou zavedena antidumpingová cla," prohlásil Mládek. Tuto novinku podle něj kvitovali zástupci regionálních ocelářských podniků i představitelé kraje.