„Na tomto pozitivním vývoji se také podílí velká poptávka po nové pracovní síle, evidujeme vyšší počet volných pracovních míst jak v meziročním, tak v meziměsíčním srovnání. Příznivější je také ukazatel uplatnitelnosti počtu osob připadajících na jedno volné pracovní místo na výši 13,7. Loni ve stejném období to bylo 14,8," uvedl ředitel Úřadu práce Karviná Dalibor Závacký.

I tato příznivá čísla stále řadí okres Karviná v celorepublikovém srovnání výše tohoto ukazatele na první místo. A stejné je to s údajem o míře nezaměstnanosti. 10,41 procenta je nejvyšší číslo v celé České republice.

ŘIDIČI NAD ZLATO

Nejvyšší poptávka je momentálně po řidičích osobních a malých dodávkových aut, taxikářích, seřizovačích a obsluze obráběcích strojů, instalatérech, stavebních zámečnících, klempířích, řidičích autobusů, nákladních aut, tahačů. Velkou šanci sehnat práci ale mají také kuchaři, zájem je u policie a v menší míře i v hornictví.

Nejvíce evidovaných je tradičně a dlouhodobě přímo v Karviné, pak v Orlové a Havířově. V Bohumíně je na úřadě práce jen necelých osm procent práceschopných lidí.