„Přes to nejede vlak,“ řekl Deníku předseda ovocnářské unie Martin Ludvík.

Sedmicentimetrové jablko se na pulty dostane, to o centimetr menší nemá šanci a jeho cena klesne až na osminu. Důvodem jsou evropské normy i zájmy obchodníků. Kilo jablek stálo loni v prosinci podle statistiků 26,96 koruny, o rok dřív to bylo 35,11 koruny. Loni pěstitelé sklidili skoro 145 tisíc tun jablek, téměř o 40 tisíc tun víc než v roce 2017.

Farmář Milan Šusta junior dává kravám na pastvině v Mýtě balík sena.
Seno je až pětkrát dražší. Vyhrává ten, kdo si zajistil dostatečné zásoby

Na mnoha místech ale kvůli suchu rostly tak malé plody, že se ani nesklízely. Nevyplatilo by se to, a tak zůstaly přes zimu na stromech. 

Dodívejte celý rok

Protože Češi jablka pěstovaná v sadech mohou dodávat jen v sezoně, těžko konkurují zahraničním farmářům, kteří jsou schopni plody do obchodů dodávat celoročně. Průměrný Čech v roce 2017 spotřeboval za rok 22,3 kilogramu jablek.

Jablka.Zdroj: Deník„Dalším faktorem bylo, že do toho zasáhla polská vláda, která bezprecedentním způsobem zorganizovala státní výkup jablek na zpracování s garantovanou cenou v rozporu s jakýmikoliv evropskými předpisy,“ uvedl Ludvík. Výkupní cena jablek v Česku tak loni klesla ještě víc. 

„Úrodu jsme měli nejvyšší v historii, ale vzhledem k nadúrodě o jablíčka v podstatě nikdo nejeví zájem,“ uvedl ředitel společnosti ZEAS Lysice Jiří Šafář. Společnost sucho netrápilo, a jablka se do normy vešla. Oblíbenějším prodejem „ze dvora“, tedy přímo spotřebitelům z blízkého okolí, se jí podařilo rozprodat jen pětinu úrody. 

Víc přidané hodnoty

Podle analytika Petra Havla by čeští pěstitelé měli vzhledem ke klimatickým změnám alespoň zčásti využít skleníky, podobně jako to někde již učinili u zeleniny. Nebo aspoň část produkce více zpracovávat na mošty, džemy nebo marmelády. Sadaři namítají, že se svým produktům snaží přidanou hodnotu dávat, náklady jsou však podle nich vysoké.

„V posledních letech se rozjíždí spousta mobilních linek, které jablka zpracovávají na mošty,“ uvedl Ludvík.

Technologie jsou dostupné i pro menší farmy, protože je podporuje program rozvoje venkova. I když jsou náklady na pořízení jablek nízké, drahá je lidská práce, obaly i pasterizace moštu. 

Pěstitelská pálenice. Ilustrační foto.
Pálenice mají sezonu snů. Ovoce bylo rekordní množství, lidé ho nabízeli zdarma