„Snažím se podporovat místní výrobce, občas nakupuji na farmářských trzích třeba zeleninu, mléčné výrobky, někdy i maso. Kvalita je většinou dobrá, jenom je škoda, že jsou některé výrobky docela drahé," říká Vladimíra Pokorná z Frýdku-Místku. Podle ní si zákazníci kvalitu i původ výrobků více hlídají.

„Lidé více vnímají, odkud potraviny jsou, dávají si pozor," souhlasí Markéta Menšíková z rodinné farmy Menšík. Na farmě v Kunčicích pod Ondřejníkem se věnují chovu dojnic a produkci mléka. Ve vlastní minimlékárně tam vyrábějí sýry, jogurt nebo tvaroh. „Zájem se postupně zvyšuje, ale u nás jsme omezeni kapacitou, takže rozšíření do dalších specializovaných obchodů neplánujeme," dodává Markéta Menšíková.

Farma Menšík získala díky svým sýrům značku Regionální potravina, kterou už čtvrtým rokem uděluje ministerstvo zemědělství. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců.

Z regionálních výrobců se touto značkou může pochlubit zelí z Nošovic a Fryčovic, minisalámky od Beskydských uzenin, plnotučné mléko a máslo od Ekomilku, medovina a sýr z Čeladné a také kakaové kuličky a pečené mrkvánky z Fryčovic.

„Přiznám se, že o této značce slyším poprvé. Ale určitě je to dobrý krok, aspoň lidé hned poznají kvalitní zboží," říká jednapadesátiletý Jiří Fiala.

S potravinami z regionu se lidé mohou setkat každý druhý čtvrtek na farmářských trzích na místeckém náměstí Svobody. Nakoupit přímo od farmářů mohou zájemci i v Třinci, trhy se konají na náměstí Svobody před Trisií.