Po zkušebním provozu v části města a vyhodnocení výstupů se v roce 2022 se začnou v hutnickém městě vážit při svozu odpady od všech původců. Na stejný systém najede například i obec Milíkov na Jablunkovsku.

Podle vedoucího komunálních služeb SMOLO CZ Tomáše Ondraszka je jedním z vytyčených cílů snaha o celkové zlepšení životního prostředí. Mimo jiné cestou efektivnějšího řízení svozu odpadů.

Setkání u Lidické hrušně 10. června 2021.
Bojovníci za svobodu vzpomínají na válečnou veteránku

„V případě, že chtějí obce zavést motivační systémy pro občany, kteří zodpovědně třídí a tím minimalizují množství směsného odpadu, je potřeba mít přehled o skutečných hodnotách za jednotlivé domácnosti. Jedinou cestou je vážení všech nádob,“ říká Tomáš Ondraszek s tím, že samosprávy mohou usilovat o dotaci na zavedení motivačního systému na své straně.

Popelnice budou mít čipy, auta snímač

Firma momentálně vybavuje svou svozovou techniku snímači a váhami, které identifikuji každou nádobu a zváží její obsah.

Václav Varaďa získal mistrovský titul jako hráč i trenér.
Varaďa má po sezoně skončit v Třinci. Dovrší zlatý hattrick a půjde k „repre“?

V praxi to pak funguje tak, že při vyklopení obsahu popelnice dovnitř vozidla se načte unikátní kód z nádoby, který váha spojí s číslem popisným objektu. Díky tomu lze jednoduše sledovat přesnou dobu vyprázdnění, četnost výsypů i váhu obsahu. Sběr dat a svoz komunálního odpadu je tak vysoce efektivní.

Jak bude nový systém zaváděn

„V první etapě takto čipujeme a vážíme všechny tisícilitrové nádoby v centru Třince a například jeden svozový okruh v Oldřichovicích u směsného komunálního odpadu, část lokality Za tratí v Lyžbicích pro svoz BIO. V průběhu roku 2022 se přidá jako první menší obec Milíkov,“ dodává Tomáš Ondraszek.

Kácení stromů napadených kůrovcem. Ilustrační snímek
Malí vlastníci jsou kvůli kůrovci v pasti. Lesy prodávají pod cenou spekulantům

Data se budou sbírat a vyhodnocovat data tři měsíce. „Samosprávě poslouží nejen k zákonem požadované evidenci. Systém má současně motivovat občany ke snižování množství odpadů a k většímu třídění – v přehledech se projeví, kdo třídí a kdo produkuje hodně odpadu,“ dodává Ondraszek

Od popelnice k popelnici

Výhody zavedení nového systému vidí pracovníci SMOLO CZ v tom, že budou moci optimalizovat svozové trasy podle druhu odpadů, četnosti a typu svozu.

Vánočně nasvícené nádvoří zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí.
TIP NA VÝLET: Zámek Žerotínů ve "vánočním hávu" vás okouzlí. Podívejte se

„Nedílnou součástí je i hardwarové vybavení kabiny řidiče, kdy bude možné přes terminál hlásit dispečinku odchylky. Pro potřeby chytrého svozu jsme na toto mysleli i při koupi nových vozidel, které přijdou v roce 2022. Původní starší vozy budeme následně dovybavovat požadovanými technologickými nástavbami,“ dodává vedoucí komunálních služeb SMOLO CZ Tomáš Ondraszek s tím, že další nespornou výhodu je to, že systém naviguje řidiče od popelnice k popelnici. V roztroušené slezské zástavbě se tím zjednoduší zástupy za nemocného pracovníka řidičem, který tento rajon nezná.

V obcích, které budou systém využívat, dojde po očipování nádob v dalšímu kroku k tzv. ruční pasportizaci, kdy se obchůzkou a ručním nahráním do systému nádoba spáruje s konkrétní adresou.