Odborářům v Nošovicích na Frýdecko-Místecku vadí, že kvůli pouhým třem lidem z jednoho pracoviště, kteří se nakazili koronavirem, musí od 1. září všech 3 300 zaměstnanců podniku pracovat v rouškách. Deníku se podařilo obratem zjistit stanovisko firmy.

„V okrese Frýdek-Místek, kde se nachází naše automobilka, platilo až do konce srpna opatření Krajské hygienické stanice v Ostravě, podle kterého musela nosit roušky většina našich zaměstnanců. V posledních dnech byli bohužel pozitivně testováni tři zaměstnanci, kteří pracovali právě na pozicích, kde již roušky povinné nebyly. S ohledem na zdraví jsme se proto rozhodli nařídit nošení roušek všem našim zaměstnancům s výjimkou těch, kteří pracují ve vzdálenosti větší než 2 metry od ostatních. V úvahu jsme vzali také rostoucí počty nakažených v České republice,“ uvedl Petr Michník, mluvčí automobilky.

Lidé se sešli na demonstraci NE diktatuře roušek!, kterou uspořádala iniciativa Myšlením ke svobodě, 31. srpna 2020 v Ostravě na Masarykově náměstí.
OBRAZEM: Ne rouškám v Ostravě! A též vládě, komunistům, estébákům...

Všem zaměstnancům se podle slov mluvčího v souladu se zákoníkem práce distribuují jednorázové roušky v počtu až 4 kusy na osmihodinovou směnu. 

"V naší společnosti zaměstnávající více než 3000 zaměstnanců – od počátku pandemie udržujeme stejný rozsah desinfekce a hygienických opatření, stále používáme miniboxy oddělující strávníky v kantýnách, omezujeme setkávání zaměstnanců, měříme teplotu návštěvám a vybraným zaměstnancům a podobně,“ doplnil Petr Michník.

S nově zavedenými osobní ochrannými pracovními prostředky v podobě roušek souvisí i povinnosti, které však vedení společnosti dle tvrzení odborářů ignoruje. Jednou z nich je dodržování bezpečnostních pauz. „Dle informací mnoha zaměstnanců z dnešních směn, nejen že dochází k opožděnému a neadekvátnímu školení BOZP, a následné zmatečné distribuci jednorázových roušek, ale také bezpečnostní pauzy nejsou dodržovány v souladu s výše uvedeným nařízením Vlády,“ uvádí odboráři ve svém prohlášení.

Odboráři se plánují obrátit na Oblastní inspektorát práce se svou stížností a příští týden chtějí s nastalou situací osobně seznámit členy autosekce při OS KOVO, zástupce AutoSAPu a korejské odboráře.

Roušky v době koronaviru - Ilustrační foto
Roušky jsou zpět: Kde je nosit a jak se o ně starat?