Ještě měsíc mají členové pracovní skupiny vedené vládním zmocněncem a bývalým ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Ciencialou na to, aby vládě předložili scénář řešení stále rostoucí nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji a také jeho perspektiv. Mimo jiné mají navrhnout, jak řešit situaci spojenou s plánovaným útlumem Dolu Paskov.

„Návrh zřejmě bude, že by OKD mělo Paskov provozovat do konce roku 2016 a pak by státní podpora přešla na útlum, samozřejmě za předpokladu, že to schválí Evropská komise," řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), který na Dole Lazy jednal se členy zmiňované pracovní skupiny, hejtmanem a primátory největších měst, zástupci Úřadu práce v Ostravě a hornickými odboráři.

Řekl, že nejintenzivněji se jedná o situaci kolem Dolu Paskov a obecně o situaci v OKD, jejímž vlastníkem je nizozemská společnost NWR.

„Situace se zdramatizovala, protože NWR nyní jedná s majiteli dluhopisů o restrukturalizaci dluhů," řekl ministr Mládek.

Nevyloučil, že by hornictví mohlo na Karvinsku skutečně do deseti let skončit. „Pokud ceny uhlí zůstanou na současné úrovni, za deset let je konec. Ale ceny se mohou změnit, chtěli bychom pochopitelně, aby se zvýšily, ale žádnou jistotu v tomto nemáme," dodal ministr průmyslu a obchodu.

Mládek zopakoval známou věc, že do kraje bude nutné přitáhnout nové strategické investory, kteří dají práci tisícovkám lidí.

Podpora zaměstnanosti se rozjíždí

Vláda na návrh pracovní skupina Jiřího Ciencialy už postupně přesouvá do kraje finance. Uvolnila například z rozpočtové rezervy 200 milionů korun na vytváření nových pracovních míst, půjdou například na mzdy pro společensky účelná pracovní místa.

To připomněl také moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD). „Jelikož záchranné scénáře se dělají pro náš a Ústecký kraj, chce pro tyto regiony zvýhodnit programy Panel nebo Zelená úsporám, aby se mohla vytvářet pracovní místa při zateplování domů, stavbě silnic a podobně. Zvýšená poptávka je také po sanaci starých ekologických zátěží. Vyhlášení veřejných zakázek na tyto práce je otázkou týdnů," řekl hejtman Miroslav Novák.

Podle Jiřího Ciencialy bude jasněji na konci března, kdy vláda dostane na stůl návrhy řešení situace kolem Dolu Paskov a opatření směrem k OKD jako celku.

„Pan ministr Mládek si chce pozvat vlastníky skupiny NWR, aby mu představili své záměry dalšího jejich působení v regionu s ohledem na zaměstnanost a tudíž perspektivu kraje, kde je OKD největším zaměstnavatelem," připomněl Cienciala.