„Začínáme se sériovou výrobou přístroje, který na začátku března vůbec neexistoval," uvedl Denner. Třebíčský podnik se zapojil do společného projektu vedeného Karlem Roubíkem z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze, dobrovolníků z iniciativy COVIDCZ19 a dalších technologických firem. Na výrobu ventilátoru se podle údajů MICo vybralo v crowdfundingové kampani přes 14 milionů korun. Další miliony poslaly firmy.

Ilustrační foto
Teprve teď se odpovědnost přenáší na lidi, říká ke koronaviru hygienik Kos

Za prioritu označil Denner minulý týden dodávku 500 přístrojů pro Česko, firma na ně podle něj má i všechny potřebné díly. Do konce května plánuje MICo sestavit dalších 1500 plicních ventilátorů. Jednatel očekává, že se z plicních ventilátorů stane strategický výrobek v mezinárodním měřítku.

Poptávky z celého světa

„Již dnes evidujeme poptávky z celého světa na 5000 až 6000 přístrojů a očekávám, že zájem ještě poroste," uvedl jednatel v dnešní tiskové zprávě. Zájemci jsou podle něj například z Jordánska, Ukrajiny nebo Estonska. "Bude-li to situace vyžadovat, jsme připraveni na výrobu až několika desítek tisíc přístrojů ročně," uvedl.

Plicní ventilátor CoroVent.
V Třebíčí rozjíždí výrobu plicních ventilátorů. Díky dárcovské smršti 15 milionů

Za jeden z největších problémů označil jednatel omezené množství potřebných dílů na volném trhu. Jedním z důvodů jsou podle něj limitované dodávky zboží ze zahraničí, ale také skupování součástek firmami z celého světa, a také zájem překupníků, kteří se snaží na krizi vydělat.

Zkraje bude v Třebíči sestavovat ventilátory každý den 20 zaměstnanců, stejný počet lidí bude mít na starosti zajišťování výroby včetně zásobování, uvedl Michal Kuneš z firmy Dawell, která patří do MICo Group. Nastoupit podle něj mohou další pracovníci.

U dětského lékaře. Ilustrační foto
Příhraničí bez dětského doktora. Rodiče na Jemnicku jsou nahraní