Jak se mohl Deník přesvědčit, na vlastní oči, zákazníci si v moderně laděném bistru na Hlavní třídě v Havířově téměř podávají dveře, a to i v počasí, kdy by psa nevyhnal. Možná i proto, že se podnik značky Faency Fries přestěhoval blíže k centru, kde je větší frekvence lidí, blízkost úřadů a poboček bank.
Brigádník Otmar říká, že největší nápor bývá odpoledne, tak po třetí hodině a prakticky až do zavíračky v sedm večer. A stejné je to v sobotu. Na nové adrese v Havířově funguje pobočka franšízové společnosti Faency Fries třetím rokem, měsíc na nové adrese na rohu Hlavní třídy a ulice Československé armády. Marketingový ředitel společnosti Milan Zocher přiznává, že v Havířově otevřeli pobočku kvůli velkému počtou obyvatel.
A v plánu už mají další místa, kde chtějí otevřít. Ale kde, to ještě neprozradí. „Lidé v Havířově náš podnik přijali a my jsme velmi spokojeni. Náš koncept moderního bistra se tady ujal a Havířov je nejúspěšnější pobočkou ve městě této velikosti,“ říká Milan Zocher.
Milují je i lidé starší 65 let
Vedoucí havířovské provozovny Faency Fries Michaela Hudeczková potvrdila, že Havířovanům tyto hranolky chutnají, čemuž odpovídají i prodeje, které mají zatím vzestupnou tendenci. Havířovské bistro s hranolky Faency Fries není nijak velké a zákazník nemá možnost se posadit, jako třeba v jiných typově stejných podnicích.
Milan Zocher ale říká, že to přesně odpovídá současnému trendu food streetových bister, tedy Kup si jídlo a sněz ho cestou, na ulici nebo doma.Marketingový ředitel i obsluha shodně dodávají, že věková skladba zákazníků je široká.
„Nedávno jsme si dělali průzkum, abychom věděli, kdo je náš zákazník, a zjistili jsme, že je to celé věkové spektrum. Nejen mladí lidé, což jsme si mysleli původně, ale celých 15 procent našich zákazníků je starších 65 let,“ dodává Zocher.
Gastro show
A teď to nejdůležitější: na rozdíl od mnoha jiných podniků, které hranolky připravují z polotovarů, ve Faency Fries se vyrábějí úplně od začátku. Tedy z brambor, speciálně pěstovaných pro tyto účely a hned dvakrát se fritují. Pak už zbývá jen vybrat si omáčku. Příprava jídla je zážitek, jakási gastro show, i pro zákazníka, který může sledovat celý proces přípravy.
K čerstvým hranolkům si lze zvolit jednu z deseti omáček a domácí limonády. „Přes 85 procent zákazníků zvolí něco navíc - zakysanou smetanu nebo rozpékaný čedar, obecně nejpopulárnější přílohu. Vedle klasické porce hranolek s omáčkou nabízíme ještě jedno hlavní jídlo, momentálně bílé klobásky, které obsahují 98 procent masa,“ říká Milan Zocher a připomíná, že prakticky všechno, co je ve Faency Fries k dostání, je české provenience.