Jak se mohl Deník přesvědčit, na vlastní oči, zákazníci si v moderně laděném bistru na Hlavní třídě v Havířově téměř podávají dveře, a to i v počasí, kdy by psa nevyhnal. Možná i proto, že se podnik značky Faency Fries přestěhoval blíže k centru, kde je větší frekvence lidí, blízkost úřadů a poboček bank.

Průlet letadla Boeing C-17A Globemaster III Kuwait Air Force 17. května 2021 nad Ostravou.
Podívejte, na ostravském letišti se ukázal Boeing kuvajtského letectva

Brigádník Otmar říká, že největší nápor bývá odpoledne, tak po třetí hodině a prakticky až do zavíračky v sedm večer. A stejné je to v sobotu. Na nové adrese v Havířově funguje pobočka franšízové společnosti Faency Fries třetím rokem, měsíc na nové adrese na rohu Hlavní třídy a ulice Československé armády. Marketingový ředitel společnosti Milan Zocher přiznává, že v Havířově otevřeli pobočku kvůli velkému počtou obyvatel.

A v plánu už mají další místa, kde chtějí otevřít. Ale kde, to ještě neprozradí. „Lidé v Havířově náš podnik přijali a my jsme velmi spokojeni. Náš koncept moderního bistra se tady ujal a Havířov je nejúspěšnější pobočkou ve městě této velikosti,“ říká Milan Zocher.

Milují je i lidé starší 65 let

Vedoucí havířovské provozovny Faency Fries Michaela Hudeczková potvrdila, že Havířovanům tyto hranolky chutnají, čemuž odpovídají i prodeje, které mají zatím vzestupnou tendenci. Havířovské bistro s hranolky Faency Fries není nijak velké a zákazník nemá možnost se posadit, jako třeba v jiných typově stejných podnicích.

Milan Zocher ale říká, že to přesně odpovídá současnému trendu food streetových bister, tedy Kup si jídlo a sněz ho cestou, na ulici nebo doma.Marketingový ředitel i obsluha shodně dodávají, že věková skladba zákazníků je široká.

„Nedávno jsme si dělali průzkum, abychom věděli, kdo je náš zákazník, a zjistili jsme, že je to celé věkové spektrum. Nejen mladí lidé, což jsme si mysleli původně, ale celých 15 procent našich zákazníků je starších 65 let,“ dodává Zocher.

Kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné.
Musíte je vidět. Šikmý kostel nebo břidlicový důl získaly cenu cestovního ruchu

Gastro show

A teď to nejdůležitější: na rozdíl od mnoha jiných podniků, které hranolky připravují z polotovarů, ve Faency Fries se vyrábějí úplně od začátku. Tedy z brambor, speciálně pěstovaných pro tyto účely a hned dvakrát se fritují. Pak už zbývá jen vybrat si omáčku. Příprava jídla je zážitek, jakási gastro show, i pro zákazníka, který může sledovat celý proces přípravy.

K čerstvým hranolkům si lze zvolit jednu z deseti omáček a domácí limonády. „Přes 85 procent zákazníků zvolí něco navíc - zakysanou smetanu nebo rozpékaný čedar, obecně nejpopulárnější přílohu. Vedle klasické porce hranolek s omáčkou nabízíme ještě jedno hlavní jídlo, momentálně bílé klobásky, které obsahují 98 procent masa,“ říká Milan Zocher a připomíná, že prakticky všechno, co je ve Faency Fries k dostání, je české provenience.