Například náměstek moravskoslezského hejtmana Josef Babka (KSČM) nepokládá insolvenci, kterou na sebe v úterý poslalo samo vedení firmy, za šťastné řešení, ale předpokládá, že se do reorganizace OKD (bude-li věřiteli povolena – pozn. aut.) aktivně zapojí stát.

„Vstup vlády do procesu restrukturalizace OKD považuji za důležitý zejména kvůli tomu, aby se dokázalo předejít náhlému propuštění,“ říká Josef Babka.

Nadšený insolvencí není ani vládní zmocněnec pro Moravskoslezský kraj Jiří 
Cienciala. Jak řekl Deníku, prosazoval prý jiné řešení, založené na dohodě o postupném a řízeném útlumu těžby s ohledem na sociální dopady. „Insolvence v případě takového kolosu s takovými sociálními, technickými a bezpečnostními riziky podle mého názoru nemá a ani nemůže mít žádný jasný scénář a stát bude mít na něj jen minimální vliv. Já osobně z toho mám velké obavy,“ říká Cienciala.

Také podle šéfa Hospodářské komory okresu Karviná Radomíra Vilhana je insolvenční návrh na OKD problematický. „Je sice 
v souladu s legislativou, ale je třeba si uvědomit, že věřiteli jsou lidé ovládající zahraniční kapitál, a OKD z celého tohoto procesu může vyjít s těžkými ranami.

Pokud jde o pracovní příležitosti pro horníky, kteří tak jako tak v nejbližších měsících nebo letech firmu opustí, je optimistou. „Ano, bude to těžké, ale podobnou situaci už tento region před 25 lety zažil a přežil. Rozhodující roli v tomto by měla sehrát vláda, která může nastavit legislativu tak, aby napomohla rozvoji podnikání, případně nové podnikatele nějak motivovala a podpořila," říká Radomír Vilhan.

Josef Babka se obává 
o pracovní budoucnost hlavně těch horníků, kteří už dnes mají nějaké zdravotní omezení.

Jiří Cienciala, který se pravidelně účastní jednání tripartity, tedy pléna vysokých krajských politiků, zaměstnavatelů a odborů, otevřeně říká, že tisíce pracovních míst pro horníky zatím v regionu nejsou. „Šance tady je, bude záležet na kvalifikaci a ochotě propuštěných. Ale problém je 
v tom, že půjde jen o desítky, možná stovky horníků, kteří získají novou práci," říká Cienciala. Podle něj je každopádně dobře, že se vláda snaží hledat už předem práci pro horníky, kteří budou propuštěni.

Vláda svou vůli pomoci propuštěným horníkům deklaruje už od počátku roku, kdy bylo víceméně jasné, že OKD skončí dřív nebo později v insolvenci.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) zalarmovala Úřad práce v Ostravě a je prý připravena, pokud to bude situace vyžadovat, zřídit mobilní pobočky úřadu práce přímo na šachtách.

Ve středu to kromě jiného potvrdila v Ostravě i ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Připomněla také, že vláda také chystá opatření, která by měla propuštěným horníkům usnadnit nalezení zaměstnání – chce propuštěným horníkům přispívat na dopravu do práce, nabízí možnost rekvalifikace.

A zmínila také to, že o lidi ze šachet už projevili zájem podnikatelé z automobilového průmyslu. Podle Pavla Juříčka z Moravskoslezského autoklastru v Ostravě jsou pro tisícovku horníků už nyní místa v autoprůmyslu a připravena je i rekvalifikace.

„Máme tři úrovně rekvalifikací. Je to operátor v automobilovém průmyslu, strojní mechanik a specialita. Základní úvodní školení je desetidenní, pak následuje dalších patnáct dní 
na konkrétních pracovištích ve firmách a posledních pět dní je na to, aby obě strany zjistily, zda si vzájemně vyhovují," popsal Pavel Juříček.

Jak doplnil, autoklastr zastupuje na severu Moravy 74 firem. „Máme ale data zatím od jedenácti firem, 
a už jen tyto jsou ochotny těch tisíc lidí přijmout," 
řekl Juříček s tím, že nejvíce těchto míst je v okresech Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek.

Restrukturalizace, 
projde-li, bude znamenat zavření Paskova a Lazů

Restrukturalizace OKD, jež firma zmiňuje 
v insolvenčním návrhu, který sama na sebe v úterý podala, bude znamenat zavírání dolů a propouštění. Ještě letos by tak skončil těžbu Důl Paskov, do konce roku 2018 by se zavřely Lazy a omezila těžba v Dole Darkov a ČSM Sever.

Reorganizační plán také počítá s veřejnou podporou při uzavírání ztrátových 
dolů, finanční pomocí 
významných obchodních partnerů, prodejem části majetku nebo vstupem investora. Podrobnější plán ale firma bude teprve předkládat.

Podle Petra Kuhna, specialisty na insolvenci a restrukturalizaci firem, kterého si OKD najala, soud zřejmě požádá firmu o doplnění údajů k insolvenčnímu návrhu.

„Budeme se soudem úzce spolupracovat. Po prohlášení úpadku svoláme schůzi věřitelů a ti rozhodnou, zda povolí reorganizaci, nebo firmu pošlou do konkurzu," řekl Kuhn, který prý věří, že z konkurzu vyjde ozdravená a fungující společnost.

Podle něj ale reorganizace může trvat i několik let. 
„Je pravděpodobné, že do reorganizace podniku bude zapojen také stát," dodal.

V insolvenčním návrhu OKD uvedla, že dluží nejméně 17 miliard korun. Firma má 650 věřitelů, největšími jsou zejména zahraniční banky Deutsche Bank a City Bank, dále pak mateřská NWR, ale také Česká spořitelna či belgická banka KBC.