Sněžka (1602 metrů) je sice nejvyšší česká hora, ale díky svému televiznímu vysílači ji Praděd stejně trumfne. Televizní vysílač Praděd je konstrukce vysoká 146 metru, takže špička přesahuje vrchol Sněžky o 35 metrů. Vrchol vysílače ve výšce 1638 metrů je nejvyšším pevným (byť umělým) bodem Česka. Asi 20 metrů pod špičkou je nejvýše soustavně dostupná plošina v ČR. Z ní se ale mohou rozhlížet jen technici při údržbě vysílacích zařízení. Turistům musí postačit vyhlídková plošina v pátém patře věže.

Zimní výstup na Praděd občas připomíná kynologickou přehlídku psích plemen
Výlet do Jeseníků se psem? K nejoblíbenějším místům patří Praděd

Umíte si představit, že se přímo z postele díváte směrem dolů na Ovčárnu, Petrovy kameny a hřebeny Jeseníků? Lovci rekordů, kteří touží po noclehu v nejvyšší nadmořské výšce, si mohou na Pradědu objednat hotelový pokoj v prvním patře vysílače nad restaurací. Komu připadá „noc v oblacích“ v hotelovém pokoji s infrasaunou cca za tisícovku příliš drahá, může zkusit romantický nocleh na palandě turistické ubytovny. Zažije tam stejně řídký vzduch jako v sousední hotelové části vysílače.

Zůstaňte na Pradědu na noc

„Uprostřed Národní přírodní rezervace Praděd se pod vysílačem nachází i nejvýše položená restaurace v České republice, která svým hostům nabízí dobroty z domácí kuchyně v průběhu celého roku. U talíře nebo jen tak s dobrým pivečkem se můžete kochat výhledem na horské vrcholy i jesenická údolí. Pokud si chcete drsnou, ale nádhernou jesenickou krajinu vychutnat co nejvíc, zůstaňte na Pradědu přes noc. Kromě restaurace tu totiž najdete také ubytovnu a hotel. Tak si budete moci vychutnat pohled na jasnou noční oblohu plnou hvězd, dokud vás nepřemůže spánek. Domácí mazlíčky v hotelu neubytováváme. Nebudou vpuštěni ani do restaurace,“ vzkazují provozovatelé hotelu a restaurace ve vysílači Praděd.

Poslední březnový víkend na Pradědu byl plný sněhu a sluníčka.
OBRAZEM: Výlet na Praděd za sněhem a opalováním

Pivečko za 55 korun a gulášek za dvě stovky? Vzhledem k tomu, že se sem všechno dopravuje rolbou nebo na skútru, ta symbolická „vysokohorská přirážka“ ani nestojí za řeč. Na tomto místě si můžete opravdu stylově vychutnat panáka likéru Praděd za 53 Kč.

Výtahem o dalších 72 metrů výš

Kdo je zvědavý, jak vypadá Praděd z výšky, může vyrazit přímo od restaurace pilotovaným výtahem na vyhlídkovou plošinu ve výšce 72 metrů. Tato rozhledna se nachází ve druhé, vyšší prosklené plošině televizního vysílače. Do úzkého výtahu se kromě řidiče vejdou už jen dva turisté. Nahoru a dolů výtah jede každých deset minut.

Počasí v Jeseníkách je nevyzpytatelné a plné fotogenických efektů.
Nevyzpytatelný Praděd. Proč se počasí v Jeseníkách tak těžko předpovídá?

Za příznivého počasí můžeme z rozhledny vidět Krkonoše vzdálené 126 kilometrů, Beskydy (105 km) i Malou Fatru (150 km). Jen pár dní v roce je dohlednost tak extrémní, že za úsvitu zahlédnete dokonce Vysoké Tatry vzdálené 230 km. Bohužel to závisí nejen na počasí, ale také na tom, jak se vám budou rosit okna vyhlídkové plošiny, co se nedají otevřít. Pokud vám Jeseníky zmizí v mlze, můžete na vyhlídkové plošině obdivovat aspoň poslední plně funkční telefon s otáčivým ciferníkem v ČR.

Doprava? Jedině skútr nebo rolba

Vzhledem k tomu, že silnice od Ovčárny na vrchol Pradědu v zimě zmizí pod sněhem, auta se k vysílači nedostanou. Naštěstí zde mají sněžné skútry a rolby, které si poradí se zásobováním i s přepravou hostů a jejich zavazadel. Dokonce i turisté, kteří zde nejsou ubytovaní, si mohou zaplatit projížďku sněžným skútrem k vysílači.

Rudná pod Pradědem až do roku 1990 byla součástí Světlé hory. Tvoří ji místní části Stará Rudná a Nová Rudná.
Deník na návštěvě: Rudnou pod Pradědem si pletou s dalšími Rudnými

Stavba vysílače byla zahájena roku 1968 podle návrhu architekta Jana Lišky ze Stavoprojektu Brno a dokončena v roce 1980. Při poryvech větru můžete na rozhledně přemýšlet o pružnosti její konstrukce. Opravdu vnímáte pod nohama výkyvy rozhledny v desítkách centimetrů? Nebo je to jen autosugesce a psychický klam? Projektant počítal s tím, že při extrémní vichřici bude mít rozhledna až půlmetrový rozkmit.