Pokud bude zákon schválen, budou si moci lidé bez práce přivydělat k dávkám hmotné nouze další částku. Aktuálně je novela před třetím čtením v Poslanecké sněmovně.

„Dle mého názoru by se možnost přivýdělku výkonem veřejné služby měla do zákona vrátit, ale samozřejmě za odměnu. Každý, kdo bere dávku, by měl pro společnost něco udělat, ale jeho práce by také měla být ohodnocena," vítá možnou změnu ředitelka kontaktního pracoviště Úřadu práce v Českém Těšíně Věra Drastichová.

Podobný názor má také ředitel karvinského pracovitě úřadu práce Dalibor Závacký. Podle něj byl o veřejnou službu v době, kdy se vykonávala, mezi nezaměstnanými poměrně velký zájem. „Pozitivní je také to, že by dlouhodobě nezaměstnaní neztratili pracovní návyky," říká Závacký.

Podle Drastichové by možnost přivýdělku k dávkám hmotné nouze přinesla řadu výhod.

„Dlouhodobě nezaměstnaní ztrácejí pracovní návyky, kdežto při výkonu veřejné služby se musí někde hlásit, splnit daný úkol a dalším z pozitivních faktorů je také to, že pokud se jedná o rodinu s dětmi, tak i děti vidí, že rodiče chodí do práce," vyjmenovává Drastichová.

Možnost takového „přivýdělku" byla možná do roku 2011.

„Určitě nebyl problém tyto místa obsadit," říká Drastichová.

Pojem veřejná služba je i v dnešní úpravě zákona o pomoci v hmotné nouzi, neexistuje ale možnost bonifikace, tedy navýšení dávky.

Alespoň trochu si přilepšit mohou nezaměstnaní už nyní, místo peněz ale dostanou stravenky.

Jen v Karviné vykonává dobrovolnou veřejnou službu 32 nezaměstnaných. Za šest odpracovaných hodin dostanou stokorunový jídelní kupón.

I o takovou odměnu za práci je však prý velký zájem.

„Mám za to, že motivace klientů formou bonifikace zvýšením dávek pozitivně motivuje pobíratele dávek pomoci v hmotné nouzi a stimuluje jejich zájem o pracovní zařazení," říká Martina Ježová, metodik hmotné nouze Krajské pobočky Úřadu práce v Ostravě.