On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Vlně kritiky nyní čelí ohlášený příspěvek 25 tisíc korun pro OSVČ, na který mnoho živnostníků nemá šanci dosáhnout. Žadatel totiž musí splnit několik podmínek, jako je třeba mít pokles tržeb za první čtvrtletí letošního roku oproti loňsku o deset procent, nebo mít hrubý příjem za loňský rok minimálně 180 tisíc korun.

„Vláda už sice veřejně připustila, že živnostníci jsou také pracující lidé a pomoc si zaslouží, ale ve finále tomu dala pěknou ránu zveřejněnými podmínkami, do kterých se nikdo není schopen vejít, pokud nefixluje účetnictví,“ říká Michal Martínek, živnostník podnikající v servise IT.

Žena s rouškou na obličeji 24. března 2020 prochází kolem zavřeného obchodu v pražských Vršovicích
Úvěrový program po třech hodinách vyčerpali, ministr jej pak nechal navýšit

Ve stresu a zoufalství zůstává i Zuzana Amrani, která se živí jako jazyková lektorka. „Chtěla jsem se uklidnit příslibem pomoci pro OSVČ, ale šokovaly mě navrhované podmínky, konkrétně podmínka minimálního příjmu 180 tisíc korun za minulý rok. Potřebuji přežít stejně jako další živnostníci, proč mám být vyloučena ze státní pomoci?“ ptá se Zuzana Amrani.

Kritické k podmínkám příspěvku pro OSVČ jsou i Podnikatelské odbory. Takzvaná Pětadvacítka podle nich opravdu není pomoc živnostníkům, protože vláda pro získání této podpory nastavila naprosto bizarní podmínky. „Vláda tak ukázala, že nemá ani ponětí o tom, jak podnikání funguje,“ míní Radomil Bábek, předseda Podnikatelských odborů.

Hospodářská komora ČR už na základě námětů od podnikatelů chystá návrh úprav Pětadvacítky, který pošle vládě. Podle pracovní verze dokumentu, který má Deník k dispozici, i komora poukazuje třeba na nevhodné hranice kvalifikačního období pro získání příspěvku.

Podnikání není jen o příjmech

„Další podnikatelé upozorňují, že podnikání není jen o příjmech, ale i o spojených výdajích. Proto by podnikatelé, kteří vedou účetnictví, měli mít šanci porovnávat průběžný hospodářský výsledek,“ říká prezident Hospodářské Komory ČR Vladimír Dlouhý.

Popel na hlavu už si ale mezitím nasypala ministryně financí Alena Schillerová. Ta na sociální sítí twitter po rostoucí kritice napsala, že všechny reakce a připomínky k programu pro OSVČ Pětadvacítka pozorně vnímá.

Herec a gastronaut Lukáš Hejlík
Jak prožívá koronakrizi herec Lukáš Hejlík? Vařím si a peču chleba, říká

„Program musí být jednoduchý, rychlý a hlavně dostupný všem skutečně postiženým subjektům. Pokud se nezanedbatelná část zasažených OSVČ do kritérií z různých důvodů nevešla, tak spravedlivý nebyl. Pracujeme na úpravě,“ slibuje ministryně Schillerová.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník