„Mladí lidé v Moravskoslezském kraji mají ve srovnání s ostatními jednu z nejhorších výchozích pozic na trhu práce," říká mluvčí Aliance for Youth Vratislav Janda.

Kraj na tom není dobře, ani co se týká počtu absolventů hlášených na úřadech práce.

„Celkem vykazuje 3835 osob, což představuje 3,14 procenta celkového počtu obyvatel kraje a zároveň druhou nejhorší hodnotu v porovnání se zbytkem republiky," dodal Janda.

V září bylo na Úřadu práce v Karviné 1069 uchazečů z řad absolventů škol a mladistvých, což je z celkového počtu 22 077 nezaměstnaných 4,8 procenta. Vzrůst oproti minulému měsíci zapříčinily i srpnové a zářijové státní zkoušky.

Září tradičně patří mezi měsíce s nejvyššími počty uchazečů z řad absolventů škol. Na druhou stranu oproti srovnatelnému období v minulém roce došlo k poklesu.

Problémem ovšem je, že řada těchto absolventů zaměstnání našla mimo region, nejčastěji ve větších městech.

„Pro mladé, perspektivní lidi tady nejsou příležitosti. Nové pracovní pozice sice vznikají, ale skoro všechny jsou někde u pásu, to pro vysokoškolsky vzdělané lidi není," svěřil se Deniku mladý muž z Karviné, který studuje vysokou školu a přivydělává si prací v obchodě.

V průběhu září bylo na karvinském úřadu práce nahlášeno 407 volných pracovních míst, zájem byl o pomocné pracovníky ve výrobě, pracovníky ostrahy, obchodní zástupce, montážní dělníky, číšníky a servírky, zedníky, dlaždiče, montéry, svářeče atd.

Jediné povolání vyžadující vysokoškolské vzdělání byli lektoři a učitelé jazyků, pro které se na Karvinsku našlo deset pozic.