Drahé byty a hůře dostupné hypotéky ženou lidi do nájmů. Podle serveru Bezrealitky.cz se ve většině krajů nyní tvoří fronty 12 a více zájemců na jeden byt, u zajímavých nabídek reagují dokonce stovky lidí. 

Ve snaze ulovit pěkné či aspoň cenově přijatelné bydlení někdy ani nevědí, k čemu se podpisem smlouvy zavazují. 

Beerjet v akci. Radegast testoval automatické výčepní zařízení, které zvládne načepovat za minutu třicet piv, v Ostravě na fotbalovém zápase MOL Cupu FC Baník Ostrava - FC Slovan Liberec 3. dubna 2019.
Až 30 piv za minutu. Radegast začal testovat výčepní automat Beerjet na Baníku

V poslední době se rozmáhá trh s podnájmy, což ovšem není totéž jako bydlení v nájmu.

Volnější podmínky

„Nájemní vztah vzniká přímo mezi majitelem bytu a jeho nájemníkem. Zato podnájem je podřízený nájemnímu vztahu, který už existuje. Vzniká tedy mezi nájemníkem a jeho podnájemníkem,“ vysvětluje právní rozdíl Ondřej Dufek z realitní společnosti Flatio.

Podnájmy nabízejí ve velkém specializované firmy, jako třeba UlovDomov.cz, které vlastníkům poskytují kompletní servis spojený s pronájmem nemovitosti. 

Policejní akce Speed marathon (měření rychlosti) v městské části Vřesina, 3. dubna 2019 v Ostravě.
Radary v akci: policistům neunikl ani "coural“. Přes Vřesinu jel pětadvacítkou

Cesty k podnájmu si však hledají i sami majitelé bytů kvůli tomu, že podnájemníci jsou zákonem méně chráněni než nájemníci. Majitelé se totiž v praxi často setkávají s tím, že problémové nájemníky, kteří jim dluží nebo hrubě porušují nájemní smlouvu, nemohou z bytu dlouho vystěhovat.

Než rozhodne soud

Zato majitel bytu a podnájemce vůči sobě nemají vzájemná práva a povinnosti, což bývá pro vlastníka výhodnější. „Podnájemce nemá jistotu ohledně doby trvání podnájmu. Stačí, aby se nájemce s pronajímatelem dohodli na skončení nájmu, a podnájemce se bude muset odstěhovat,“ upozorňuje spotřebitelská organizace dTest.

Podle Martina Březiny z UlovDomov.cz se dá při podnájmu také ošetřit, aby se v bytě nechovala domácí zvířata nebo v něm podnájemce neměl trvalé bydliště, což si někteří majitelé kladou jako podmínku. Bydlení v podnájmu zase může být výhodnější třeba pro studenty, kterým vyhovuje volněji nastavený vztah k dočasnému bydlišti.

Také podnájem má ale mantinely. Soud ho totiž může označit za účelový, třeba když majitel byt formálně pronajme svému příbuznému za jednu korunu a bude ho podnajímat.

Představení nové receptůry dvanáctky, 2. dubna 2019 v Ostravě.
Ostravská dvanáctka v novém. Změna přichází po 19 letech, vyjde na 36 milionů