Ten, kdo odpracoval dva až pět let, bude příspěvek pobírat tři měsíce. Za každý další odpracovaný rok navíc se mu počet měsíců, po které může s příspěvkem počítat, zvyšuje o tři. Takovýto systém navrhlo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Výjimkou bude skupina pracovníků starších 50, respektive 55 let, kteří u firmy pracovali nepřetržitě nejméně 25 let a v podzemí odpracovali alespoň 3300 směn. Ti by mohli příspěvek dostávat pět let. Kvůli vysokému věku a podlomenému zdraví budou mít totiž právě tito lidé největší problém sehnat novou práci.

„U povrchových pracovníků je podmínkou dosažení věku nejméně 55 let. Výše příspěvku bude diferencovaná podle převažující činnosti. V případě převažující práce v podzemí bude činit 8000 korun a na povrchu 7000 korun měsíčně," upřesnilo ministerstvo.

Ačkoli návrh příspěvku ke zmírnění sociálních dopadů kvůli útlumu těžby z dílny ministerstva obchodu kritizoval ministr financí Andrej Babiš (ANO), nakonec byla podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka vláda jednomyslně pro.

Cílem vlády je podle premiéra Bohuslava Sobotky udržet OKD v provozu a schválení příspěvků je podle něj důležitý krok v pomoci lidem i regionu. „Část propouštěných horníků je zároveň připraven zaměstnat státní podnik Diamo," uvedl premiér v tiskové zprávě.

Situací v OKD se bude kontinuálně zabývat pracovní skupina, složená ze zástupců vlády, sociálních partnerů a kraje.

Mládek jednal s Loudou

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek se také sešel s insolvenčním správcem Lee Loudou, který bude rozhodovat o dalším osudu OKD. Jednání se účastnili také manažeři OKD. Louda se s managementem firmy znovu sejde příští středu v Ostravě.

„S panem ministrem Mládkem jsme se sešli a společně jsme si řekli, jaká je současná situace. Já jsem informačně v té kauze pouze dva dny, takže je pro mě teď stěžejní dostat se k informacím, abych mohl situaci posoudit pro další rozhodnutí, která budu v té věci činit," řekl Louda. Krajský soud v Ostravě jmenoval Loudu insolvenčním správcem OKD v pondělí, kdy vyhlásil úpadek společnosti.

Louda již v úterý ČTK řekl, že společnost může sama o některých věcech dál rozhodovat, zásadní věci by ale měla s insolvenčním správcem konzultovat. „Insolvenční správce OKD Lee Louda bude mít těžkou práci," dodal dnes na twitteru Prorok.