Oblíbený podnik na Masarykově náměstí sice není nový, ale během dvouleté covidové pandemie zažil restart. Restaurace změnila majitele i image.

Interiér podniku je velmi moderní, což platí také o gastronomickém konceptu. Aby také ne, když tamním kuchařům velí šéfkuchař spřízněného čtyřhvězdičkového hotelu Zámeček Petrovice, který v Karviné a okolí platí za špičkovou v gastronomii i dalších službách.

Palkovice, okres Frýdek-Místek, víno, vinohrad, vinař, réva, 2. června 2022.
Takové víno se rodí v Beskydech: jak se daří odrůdám a co stáčejí pod horami

Restaurace Vanilla nabízí snídaňové i polední menu a zvláštní jídelní lístek má i na víkendy. Kuchyně klade důraz na čerstvé suroviny a zdůrazňuje motto: „U nás neohříváme, ale skutečně vaříme.“

V nabídce jsou tradiční jídla v moderním hávu, řízky, žebra, steaky, pizza, burgery, špagety, pasta nebo saláty. Ochutnat tak můžete sýr z Jeseníku nebo zeleninu od místních farmářů. Žízeň uhasíte prověřenou Plzní či pivem z nedalekého Slezského pivovaru. Vybrat si můžete skvělá vína od malovinařů z Jižní Moravy. K odpolední kávě nejlépe chutná poctivý domácí dezert.

Kino Centrum Cafe

V žádném případě to není kavárna pouze pro návštěvníky největšího karvinského kina. Naopak ji vyhledávají všechny generace, rodiče s dětmi, neboť je tam k dispozici i dětský koutek. Od jara do podzimu funguje i zahrádka.

Jeden z jednatelů, Jan Sznapka charakterizuje nabídku kavárny jako street food. „Máme stabilní jídelní lístek, snídaňové menu. V nabídce jsou hamburgery s hovězím trhaným masem, bagely, hot dogy sendviče. Vše z kvalitních surovin lokálních pečeno v domácí pekárně,“ říká Jan Sznapka.

O tvarůžkovou zmrzlinu z Loštic je zájem, červen 2022
Tvarůžková zmrzlina se musí ochutnat. Aspoň jednou, lákají do Loštic

Pokud jde o sladké, má podnik cukrářku, která pro něj peče a vyrábí dezerty. Výběr je pestrý, což platí i pro nabídku míchaných drinků. Pivo čepují plzeňské nebo Radegast. „Získali jsme Hvězdu sládků Pilsner Urquell, takže máme potvrzeno, že pivo je u nás velmi dobré,“ dodává Jan Sznapka.

Pokud by někdo chtěl v Kino Centrum Cafe uspořádat třeba rodinou či narozeninovou oslavu, stačí oslovit obsluhu a vše se připraví na míru.

Bistruck, netradiční bistro a prvotřídní hamburgery

Dva vyučení kuchaři, Jáchym Pavelek a Martin Botoš, milovníci dobrého jídla, vína a piva se zkušenostmi ze světa otevřeli v Havířově-Podlesí podnik s názvem Bistruck v prosinci 2018. Podnik se specializuje na burgery a podle spolumajitele a mistra grilu Martina Botoše to byl sázka na jistotu. „Naším záměrem bylo realizovat levné a dostupné jídlo. Proto burgery a bistro, prostě street food,“ říká Botoš.

Manželé Petr a Kateřina Eliášovi, kteří provozují restauraci U námořníka v Hukvaldech.
U námořníka v Hukvaldech: čtvrt století na gastroscéně, vaření na otevřeném ohni

Podle něj využívají svých zkušeností, jež sbírali v zahraničí, ale také vyhlášené ostravské restauraci Bernie´s, kterou Pavelek vedl jako šéfkuchař.

„Děláme poctivé hamburgery z dobrých čerstvých surovin, nic nešidíme. Děláme si domácí majonézu, pekař pro nás peče bulky,“ prozrazuje spolumajitel podniku Bistruck, který najdete na Podlesí v jednom z traktů hotelové školy vedle supermarketu Albert. Pivo čepují z Albrechtického minipivovaru a kromě burgerů, jejichž cena nepřekročí 200 korun, nabízejí také polední menu v ceně okolo 150 korun.

Pasta&Cafe Romana, ne úplně italská restaurace

Restaurace umně zastrčená mezi budovu supermarketu a další firemní a skladové budovy v ulici V Zátiší v Havířově-Podlesí měla být původně kantýna pro zaměstnance firmy Natuprodukt CZ. Když vstoupíte dovnitř, ohromí vás velmi neobvyklý designový interiér, který vzbuzuje jedině pozitivní pocity.

Není to typická italská restaurace, jak tomu naznačuje její název, který pochází z doby, kdy restaurace vznikla a její provozovatel - společnost Naturprodukt CZ - byl výhradním dovozce italských těstovin stejnojmenné značky. To bylo přes zhruba pěti lety. „Později jsme si ale začali vyrábět vlastní těstoviny, proto ten mlýnek na těstovin v logu našeho podniku,“ říká Richard Sklář, mluvčí společnosti Naturprodukt CZ.

Otevření restaurace Burger King.
Burger King otevřel svou první restauraci v Karviné

Na jídelním lístku nejsou pouze italská jídla, ale také steaky, burgery, saláty. Nechybí ani polední menu. „Nejsme výhradně italská restaurace, ale snažíme se fungovat v italské tradici kvalitních potravin, té poctivé gastronomie,“ dodává Sklář.

Podnik si vyrábí vlastní dezerty a zákusky, ke koupi jsou tam sirupy, těstoviny, čaje, byliny nebo koření. Rozhodně stojí za návštěvu.

Obří koblihy s polevou

S postupným příchodem fastfooových podniků na Karvinsko jako Mc Donald´s, KFC, Burger King nebo hranolkárny Fancy Fries se před nedávnem v centru Havířova a Karviné objevil podnik nabízející obří koblihy. Malá začínající síť Jacob´s Donuts má prodejny v Ostravě, Opavě, Havířově a 9. května otevřela další v Karviné na třídě Osvobození.

Nabízí několik druhů velkých domácích koblih s nejrůznějšími poleva – čokoládovou, karamelovou, cukrovou, sušenkovou nebo třeba ovocnou. Sice jsou tu krátce, ale podle obsluhy si už cestu do podniku podniku našli. „Nejen mladí. Chodí k nám lidé všem věkových kategorií,“ řekla jedna z prodavaček. Otevřeno mají od pondělí do soboty.