"V pátek minulý týden jsme namíchali prvních deset litrů desinfekce pro vlastní potřebu naší společnosti. Desinfekce je k dispozici na vrátnici, ve veřejných prostorách a na toaletách. Použili jsme na ni prázdné nádoby od tekutého mýdla. Další litry desinfekce pro ostatní firmy skupiny jsme vyráběli tento týden v podělí a v úterý," řekl vývojový pracovník horolezeckých lan Petr Vladyka, který má výrobu desinfekce na starosti.

DO ŘADY! Fronty se v úterý tvořily před galanteriemi po celé republice. Gumy či bavlnu na roušky se vydali nakoupit lidé i do galanterie na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě
Nedostatek roušek: Fronty u galerií i v Ostravě. Lidé šijí z kapesníků i utěrek

Jak Lanex vlastně vyrábí vlastní desinfekci? Samozřejmě podle ověřeného receptu Světové zdravotnické organizace. „Ingredience nejsou úplně jednoduše k sehnání. Desinfekci v Lanexu používáme už od minulého týdne, žádné nežádoucí účinky nepozorujeme. Je to pro nás i levnější řešení než nákup hotových přípravků, 500 mililitrů vyjde zhruba na 120 korun," dodal ředitel Lanexu Martin Václavek.

Ilustrační foto.
Z epidemiologů detektivové. Je to náročné, říká šéfka Krajské hygieny Ostrava

Výroba vlastních roušek zabrala jen několik dní, aby se zajistil vhodný materiál k šití. Už za první den se podařilo ušít 60 roušek, další dny pak 120 až 150 roušek.

„V Lanexu potřebujeme zhruba 800 roušek, abychom měli jednu až dvě pro každého zaměstnance. Bavlněnou látku, kterou jsme pro tento účel sehnali, vystačí asi na tisíc roušek. Výrobou se zabývá asi sedm pracovnic, které rozměřují materiál, stříhají, skládají, šijí, žehlí a balí roušky," řekla Romana Gorčakovská, která celou improvizovanou akci v Lanexu řídí. Lanex kromě výroby desinfekce a roušek zároveň stále řeší zakázky zákazníků, takže zaměstnanci mají v těchto dnech skutečně napilno.

Online reportáž