Oáza klidu v Arboretu Nový Dvůr. Tak by se bez nadsázky dal aktuálně shrnout pobyt ve stěbořické botanické zahradě. Není divu, že touto dobou sem míří mnoho návštěvníků, aby si park prohlédlo.

Louky mají rozlohu pětašedesáti hektarů.
VIDEO: Bezohlední návštěvníci ničí kozmické mokřady. Jsou domovem divokých koní

V jejich hledáčku nyní skončí třeba stovky balkonovek a nebo úchvatná sbírka rododendronů, která je jednou z největších v České republice. Některé druhy již sice odkvetly, jiné však ještě stále hýří barvami. Zkrátka návštěva arboreta je opravdovým balzámem na duši.

A v sobotu a neděli to mohly na vlastní kůži pocítit řady příchozích, protože park se už posedmé připojil k celonárodní akci Víkend otevřených zahrad. „Návštěvnost bývá hojná, jako na všech tradičních víkendových akcích v arboretu. Pohybuje se kolem dvou až tří tisíc osob během dvou dní.

Nárůst je asi o polovinu vyšší, než když se v parku akce nekonají. Nicméně v současné době je tato návštěvnost arboreta standardní, neboť lidé po uvolnění opatření navštěvují tuzemské destinace,“ přibližuje mluvčí Slezského zemského muzea, pod něhož arboretum spadá, David Váhala.

O víkendu se mohli lidé kochat nejen samotnou botanickou zahradou, ale zavítali také do všech vnitřních prostor. Zhlédli tak výstavy Náš les, Příběhy z herbáře a vstoupili i do pěstebního skleníku s expozicí tropických a subtropických rostlin. Aby byl program ještě zajímavější, po oba dny na ně čekaly hned dvě komentované prohlídky, které se opět nesly pod taktovkou dendrologa Miroslava Franka.

Prostředí Oderských vrchů má své kouzlo.
OBJEKTIVEM ČTENÁŘKY: Za krásami Libavé

„Do Arboreta Nový Dvůr jezdíme s rodinou několikrát ročně. Ať už na nějaké tematické akce, třeba podzimní vyřezávání dýní nebo na indiánské léto. Ale někdy je lepší sem zajet, když se nic speciálního nekoná, protože tady nebývá tolik lidí a relax je ještě příjemnější. Nicméně Víkend otevřených zahrad jsme si nemohli nechat ujít a těšíme se na odpolední komentovanou prohlídku. Sice ji absolvujeme už asi potřetí, ale vždycky nás velmi zaujme a všem ji doporučujeme,“ podělila se o své dojmy Alena Bořecká, která do arboreta přijela s rodinou v sobotu dopoledne.