Od pondělka vypalují alkohol ve stonavské palírně U zelené lípy. Tamní pracovníci nepálí každý den, ale řídí se objednávkami.

„Lidé k nám nejvíce nosí třešně a staré kvasy z loňského roku," řekl Bohuslav Klimek z palírny U zelené lípy.

Podle něj suché počasí zatím neovlivnilo počet objednávek.

„Loni některé palírny končily s pálením už v prosinci, my jsme ale pokračovali až do začátku dubna," popsal Klimek, který věří, že letošní sezona nebude horší než minulá. Hned na první pálení, které ve Stonavě uspořádali 27. července, přinesli lidé přibližně dva tisíce litrů kvasu.

Do palírny v Horní Suché lidé v současnosti nejčastěji dovážejí letošní třešně a letní jablka.

„Objednávek zatím máme více než loni touhle dobou," uvedl majitel pálenice Horní Suchá Richard Förster.

Také on doufá, že bude letošní úroda lepší než loňská.

„Na stromech je ovoce dost. Těžko ale říct, jestli tam vydrží a dozraje, nebo spadne kvůli suchu," poznamenal Förster.

Lidé nosí do palírny v Horní Suché pouze výjimečně kvasy z minulého roku. Mnohem větší zájem mají tamní zákazníci o vypalování alkoholu z letošního ovoce.

„Většinou stihneme všechno vypálit v ten daný rok. Kvasy z předchozích let nám lidé přinesou přibližně dvakrát nebo třikrát za sezonu," vysvětlil Förster.

V Horní Suché pálit ještě nezačali, přijímají ale objednávky.

„Momentálně připravujeme kvasy letošní úrody," řekl Förster. Pálení mají tamní pracovníci v úmyslu zahájit 17. srpna.

Až od září budou moci lidé nosit své ovoce do Pěstitelské pálenice Inpal v Bohumíně- -Vrbici. Tamní zaměstnanec Jan Molata ale narozdíl od jiných paličů nevidí letošní úrodu zrovna příliš optimisticky.

„Podle mého názoru sucho ovlivní úrodu švestek na severní Moravě. Zatím je jich na stromech málo," sdělil Molata.

Jana Sosnová