Zástupci vlády se setkají s moravskoslezským hejtmanem Miroslavem Novákem a představiteli samospráv, jednat budou se zástupci odborů, zaměstnanců OKD a také regionálních zaměstnavatelů.

Soud zatím o insolvenčním návrhu nerozhodl. Společnost OKD v návrhu uvedla, že má nejméně 650 věřitelů a dluží přes 17 miliard korun, které není schopna splácet. Insolvenční návrh spojila s návrhem na reorganizaci. Chce mimo jiné nejpozději na počátku příštího roku ukončit těžbu v Dole Paskov a do konce roku 2018 v Lazech.

V OKD nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 pracovníků dodavatelských firem a 200 agenturních. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v návazných profesích. Na konci června má z OKD dohodou odejít 345 lidí, z nichž přes 90 procent podle mluvčího těžební firmy Iva Člechovského už s dohodou souhlasilo. Žádné další propouštění zatím ve firmě ohlášeno nebylo.

Generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková ve středu v Ostravě řekla, že ze zmíněných 345 lidí už si 47 našlo práci jinde. Zástupci vlády již dříve uvedli, že horníkům, jejichž místa jsou nyní ohrožena, chce kabinet pomoci. Seznam opatření zahrnuje například dřívější penzi pro horníky, příspěvky ke zmírnění sociálních dopadů, dávky na dojíždění za prací či rekvalifikace.