Nejde přitom o ojedinělý případ. Stavebních firem celkově ubývá a v současné době se tak zvyšují i ceny.

Firmy se samy potýkají s nedostatkem pracovníků, které si přetahují mezi sebou. Mají ale dostatek zakázek, což jim dovoluje si vybírat a říkat si o vyšší odměnu, aby si udržely dělníky. Do projektů, ve kterých obce a města vybírají firmu za co možná nejnižší cenu, se proto příliš nehrnou.

„Stavíme cyklostezky, opravujeme školy, a přestože máme připravené další stavby, nemůžeme je zahájit. Nedaří se nám vysoutěžit firmy,“ uvádí náměstek havířovské primátorky Karel Šlachta.

„Máme projekt i peníze na stavbu hokejbalového hřiště u ZŠ Pujmanové, zde ale budeme vyhlašovat už druhé výběrové řízení. Na stavbu skateparku v centru města vyhlašujeme dokonce už třetí. Do projektu přednádraží musíme zapojit naše technické služby. Ty začnou se stavbou parkoviště u věžového domu,“ říká dále havířovský náměstek.

Vizualizace nového sportoviště se skateparkem v Havířově. Zdroj: Město Havířov

Problémy stavebních firem registruje třeba také společnost Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK). „Pokud jde o speciální vodovodní a kanalizační odborné práce, tak spolupracujeme se stabilními organizacemi,“ vysvětluje Marek Síbrt, mluvčí společnosti SmVaK.

„Ale co se týká běžných výkopových a stavebních prací, jejichž plán na rok 2019 právě v těchto týdnech sestavujeme, tak situaci na trhu vnímáme a víme, že stavební firmy mají problém s nedostatkem lidí a také se mění ceny prací,“ dodal Marek Síbrt.

Jedním z měst, kde se letos staví ve velkém, je třeba také Karviná. „Většinou jde o práce na nových cestách či chodnících. Zde jsme velký problém neměli a o výběrová řízení byl zájem. Zároveň si ale všímáme, že firem je méně, a to se odráží také na cenách,“ podotkl k situaci karvinský primátor Jan Wolf.

Od úterý je znemožněn průjezd po části ulice Žižkova v Karviné-Hranicích. Silnice se bude do listopadu opravovat.
Neprojedete! Žižkova už je uzavřena