Přibližně před půl rokem začal nevěstám z Krnova a okolí nabízet služby svatební salon Juliana. Přesto, že si jej majitelka Ksenia Elanskaya vysnila už před lety, byly to až její vlastní prožitky z období svatebních příprav, které ji motivovaly k realizaci.

„Svatební salon byl můj sen, který naše svatba umocnila. Každá dívka se těší na svou svatbu a sní o nádherných svatebních šatech, a stejně tak jsem to měla i já,” vzpomíná Ksenia.

Šikovný řemeslník Filip Trunečka zachraňuje památky.
Šikovný řemeslník zachraňuje památky. Spíš než podnikatel jsem neziskovka, říká

„Užívala jsem si každou vteřinu při zkoušení šatů. Atmosféra v salonech mě zcela pohltila, a uvědomila jsem si, že dělat nevěstám radost, mít možnost nabídnout jim vytoužené šaty a vykouzlit pro ně nevšední pohádkovou atmosféru, je nádherná práce, kterou chci dělat,” říká maminka osmnáctiměsíční dcerky Juliany, po níž svůj salon s láskou pojmenovala.

Ksenia plánovala svatbu v zámeckém stylu, ale v okolí Krnova, kde žije, nenašla salon, jenž by nabízel šaty, jaké si představovala. „Vysněné šaty jsem si vybírala až v 80 km vzdálené Olomouci. Ani tam ale nebylo jednoduché je sehnat, a navštívila jsem ne jeden, ale několik salonů. Nakonec jsem ty pravé našla,” vzpomíná s úsměvem. „Protože jsem ale chtěla něco jiného než klasiku, trvalo to. A to, jak složité bylo šaty pořídit, byl další vnitřní stimul k otevření vlastního svatebního salonu.”

Manželé Richtrovi ve svém království zásuvek a vypínačů.
Porcelánové vypínače nemohli nikde sehnat. Tak je manželé začali vyrábět sami

Každá nevěsta, která má chuť si s výběrem šatů pohrát, bude v salonu Juliana na tom správném místě.

„Přála jsem si, aby nevěsty z Krnovska, Bruntálska a okolí nemusely jezdit pro zajímavé šaty daleko, aby si u nás mohly vybrat jak z klasiky, tak z extravagantních modelů, na které se soustředíme. Chceme se trošku odlišovat, a podle reakcí nevěst, které nás navštěvují a říkají, že naše šaty jsou trochu jiné, než dosud viděly, se nám to zřejmě podařilo. Získali jsme také výhradní zastoupení na několik renomovaných značek šatů, a díky tomu je v okruhu zhruba sto padesáti kilometrů nabízíme pouze my. Sledujeme pozorně trendy ve svatební módě, snažíme se na ně reagovat a vyslyšet přání každé nevěsty, ať je její představa o stylu svatby a šatů jakákoliv,” vysvětluje s úsměvem Ksenia.

Diskrétnost a pohodová atmosféra

V salonu kladou velký důraz na diskrétnost a pohodovou atmosféru při výběru šatů. „Většina nevěst u nás využívá rezervační formulář na internetu. V něm uvádí, jaké šaty z naší nabídky je zaujaly a chtějí je vyzkoušet. V rezervovaném termínu má pak nevěsta a její doprovod k dispozici celý salon. Neruší ji další provoz, a užívá si svou chvíli. Většina nevěst si ale ze salonu nakonec odnáší úplně jiné šaty, než měly původně vybrány. Na obrázku totiž mohou šaty vypadat skvěle, ale jejich styl či střih nemusí sednout. Doporučujeme proto k vyzkoušení i jiné modely a zkoušíme tolik šatů, kolik je potřeba, dokud nenajdeme ty pravé.“

Vojtěch a Lucie Grunclovi
Originální ozdoba pro milovnice lesa. Manželé vyrábějí dřevěné náušnice

Ksenia má ekonomické vzdělání, a svůj podnikatelský záměr dobře promýšlela. Začít však s podnikáním v době plné omezení, chtělo odvahu. A tehdy pomohl manžel Adam. „Od počátku podporoval mou vizi a povzbuzoval mě, abych se nebála do toho jít. A i když je svatební salon spíše ženská záležitost, pomohl mi se vším, s čím jako muž mohl pomoci, třeba s rekonstrukcí prostor pro salon, který nám už tak nějak začíná být malý,” směje se mladá podnikatelka.

Ksenia s Adamem jsou „svoji“ přes dva roky. „Slavili jsme v zámeckém prostředí, které nás naprosto okouzlilo a díky jehož stylu jsem si mohla dovolit i honosnější šaty. Náš svatební den zkrátka dopadl přesně tak, jak jsem si jej vysnila. Dokonce jsem si několikrát uvědomila, že byl nakonec možná ještě lepší než ten vysněný, a to bych přála každé nevěstě.“