Dozlatova upečená husa s variacemi zelí a knedlíků. To je hlavní pochoutka spojená se svatým Martinem, který by měl na bílém koni do Česka přijet už tuto sobotu. Většina restaurací na Karvinsku má přitom na tzv. Svatomartinské hody již dávno sestavený jídelní lístek a na některých místech speciality podávají už od začátku týdne.

„Sváteční menu s několika husími chody připravujeme pro zákazníky každým rokem už pár dní před sv. Martinem s tím, že ho máme v nabídce ještě i celý týden poté. Podle zkušeností totiž víme, že lidé si budou chtít husu vychutnat tradičně i po víkendu,“ říká například vedoucí restaurace Zámek Havířov.

SVATOMARTINSKÉ VÍNO AŽ V SOBOTU

Dalším důvodem, proč řada restaurací sváteční menu zákazníkům nabízí i po víkendu, je podle něj to, že mladé svatomartinské víno, které k huse a zelí neodmyslitelně patří, se smí podle tradice podávat až v sobotu 11. listopadu od 11 hodin.

„V sobotu začneme hostům nalévat svatomartinské víno a k nedělnímu obědu pak tradičně zahraje harmonikář. Podobné hody připravujeme už od doby, co naše restaurace vznikla. Vedle stálých klientů, kteří se sami ptají, jestli menu chystáme, se přitom každým rokem nechají zlákat i noví hosté,“ doplňuje Radim Parwa z karvinské Restaurace Baron.

Kromě klasických pokrmů se letos někteří restauratéři na Karvinsku rozhodli do sváteční nabídky zahrnout i poněkud odvážnější kombinace, jakými jsou například i zelné dezerty či tofu paštičky.

NETRADIČNÍ POCHOUTKA

V pobočkách Food & Cafe Park v Bohumíně a Karviné si pak mohou lidé v těchto dnech vyzkoušet i novinku v podobě husích burgerů.

„Jejich součástí je spolu s trhaným husím masem také karamelizované grilované zelí. Je to taková fúze tradice a moderního světa,“ vysvětluje zdejší provozní Milan Biely.