„Napadlo nás to, když jsme viděli, že někde mají automat na brambory a zeleninu,“ říká vedoucí nošovické zelárny Ivana Bolíková. Připustila, že vesnice nedaleko Frýdku-Místku, známá i pivovarem či automobilkou, má v tomto směru kuriózní prvenství. A možná nejen republikové. O jiném podobném zařízení na zelí totiž neví.

Lukáš Kaňák se takto radoval v 18. minutě pondělního 2. semifinále play-off extraligy v Pardubicích s vedoucího gólu jeho Třince. Ten nakonec zvítězil 3:0 a série je srovnaná.
Kaňák zavelel ke srovnání semifinále. Na kolenou jsem zůstal, smál se bek Třince

„Automat máme od února a zákazníci jsou spokojení. Denně prodáme dvacet kilo kyselého zelí, tedy čtyřicet půlkilových balíčků,“ uvádí Ivana Bolíková. Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice pěstuje zelí na osmnáctihektarové výměře.

Po zpracování ho prodává také v pětikilovém, desetikilovém a třináctikilovém balení. V automatu umístěném v areálu družstva u silnice na Vyšní Lhoty by se měly časem objevit také pětikilové balíky. Stejně tak jako čerstvé hlávkové zelí.

Vlci se stávají běžnou součástí naší přírody. Foto: Deník/Pigula Topi
Zvíře sražené v Beskydech byl vlk, na silnici hynou i jiná zvířata

„Je to dobrá věc, když mi dojde moje, beru si kysané zelí z automatu. Stejně jako čerstvé kravské mléko, které u nás prodávají družstevníci v automatu už léta,“ nechal se slyšet jeden z klientů. Další poznamenal, že kyselé zelí je nejlepší dušené a s husičkou.

Půlkilogramové nošovické kyselé zelí z automatu vyjde jen na patnáct korun. V okolí je to bezkonkurenční cena. V místních obchodech stojí kolem dvaceti a ve stánku u cesty chtějí za import z Polska devětadvacet korun.