„Projekt vozidla Husar spojuje dvě velké značky, které jsou symbolem tradice a dobré kvality českého a polského průmyslu,“ řekl Jan Slezák, generální ředitel společnosti Tatra Defence Vehicle.

Vozidlo Husar však není produktem automobilky Tatra Trucks, ale výsledkem práce konstruktérů české společnosti Tatra Defence Vehicle a polského státního podniku H. Cegielski-Poznaň. Automobilka Tatra Trucks pro vozidlo pouze dodává podvozek.

Obrněné vozidlo Titus
Obrněnce pro českou armádu vyrobí Tatra

"Impulsem pro vznik projektu nového vozidla Husar byl zájem holdingu Czechoslovak Group i polské společnosti H. Cegielski-Poznań rozšířit spolupráci v oblasti průmyslové a speciální výroby v rámci střední Evropy a také snaha H. Cegielski-Poznań o návrat do segmentu výroby speciální vojenské techniky, v níž v minulosti více než 80 let úspěšně působila," uvedl Andrej Čírtek, mluvčí skupiny Czechoslovak Group, které Tatra Defence Vehicle patří. 

Výrobu vozidla Husar zajistí H. Cegielski-Poznań, a to především pro polský trh. Význam projektu podtrhuje i fakt, že je polská firma v této iniciativě plně podporována polským ministerstvem pro rozvoj hospodářství.

Vývoj nového obrněnce Husar na podvozku Tatra je jedním ze strategických záměrů spolupráce české společnosti s polským výrobcem. Počátkem rozšiřující se spolupráce byl podpis smlouvy mezi zástupci obou firem na letošním veletrhu IDET o společném vývoji a výrobě vozidel s podvozkem v konfiguraci 4x4.

Snímek z představení bojových vozidel vyráběných  šenovským podnikem VOP CZ ve spolupráci se společností NIMR Automotive.
Armádní speciál AJBAN vydrží arktické podmínky

V rámci holdingu Czechoslovak group se společnost Tatra Defence Vehicle specializuje především na vývoj, výrobu i modernizace obrněných, speciálních vozidel a pozemní techniky. Do jejího portfolia patří například výroba, údržba a opravy vozidel Pandur II. Zabývá se také vývojem a produkcí obrněných vozidel využívajících podvozky Tatra a se společností Tatra Trucks spolupracuje na výrobě obrněných vozidel typu Titus.

H. Cegielski-Poznań působí na trhu více než 170 let, v současnosti uvádí na trh moderní technologie, jako jsou například elektrické pohony používané v oblasti automobilového a také železničního průmyslu. Nabízí rovněž produkty a služby v oblasti obnovitelných zdrojů energie a v oblasti ochrany životního prostředí.

Přílet bombardérů B-52H Stratofortress a nadzvukového "stealth" B-1B Lancer na ostravské letiště Leoše Janáčka v Mošnově.Na fotografii vlevo B-52H, vpravo B-1B Lancer
OBRAZEM: V Mošnově přistály bombardéry. Chystá se prestižní show