„Je to dáno i tím, že stát hodně prosazoval všeobecné vzdělání, to se pak ujalo i u rodičů a nyní jsme v situaci, že v kraji je poptávka po absolventech technických oborů, a přesto školy mají problém přesně tyto obory naplnit a mladí lidé si vybírají raději obory ze sféry služeb," popsal problematiku předseda správ-ní rady školy Dakol Vladimír Kolder.

A jeho slova potvrzují i kolegové z dalších učilišť na Karvinsku.

„Snažíme se nabídku oborů přizpůsobovat poptávce na trhu, máme ale problém naplnit například obor strojního mechanika nebo zámečnické obory," okomentovala ředitelka střední školy v Havířo-vě-Šumbarku Simona Sudacká. Uplatnění pro mladé lidi, zdá se, není rozhodujícím kritériem.

„Máme problém naplnit maturitní obor mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení. Přitom záběr oboru je široký a absolventi by uplatnění určitě měli," vylíčila Dana Kocurová ze studijního oddělení Střední školy techniky a služeb v Karviné, kde letos překvapivě mají dokonce problém naplnit atraktivní obor automechanik.

„Zájem byl na začátku docela velký, ale nakonec, když se rozhodovali mezi dvěma obory, tak si zvolili zpravidla ten druhý," potvrdila Kocurová.

Obory ve službách

Největší zájem je podle Kocurové o obor požární ochrana, ten je plný každý rok, a o obory kuchař-číšník či cukrář.

„Těch oborů pro děvčata není moc, o to větší je pak na nich nával," okomentovala Kocurová.

S tím souhlasí i Kolder. „Obory číšníci, kuchaři, maséři, ty máme plné," uvedl.

Stejně tomu je v Havířově-Prostřední Suché. Kosmetické služby, kadeřník, sociální činnost, pedagogické lyceum, to jsou obory, které praskají ve švech. „Na pedagogickém lyceu počet přihlášek čtyřnásobně převyšuje počet nabízených míst," doplnil ředitel školy Petr Szymeczek.

Rekvalifikace

Nedostatek absolventů technických oborů zaznamenávají také úřady práce.

„Všeobecně se dá říct, že chybí lidé se vzděláním v technických oborech, počítačoví odborníci, svářeči. My sami jsme kvůli tomu organizovali rekvalifikační kurzy," uvedl ředitel kontaktního pracoviště Úřadu práce v Havířově Radomír Hrnek.

Podobně postupuje také pracoviště Úřadu práce v Karviné. „Máme rekvalifikační kurzy na svářeče, zedníky a podobně, té práce je v těchto oborech hodně, lidí s kvalifikací ale ne," potvrdil ředitel kontaktního pracoviště Úřadu práce v Karviné Dalibor Závacký, který za další obory, kde scházejí kvalifikovaní uchazeči o práci, označil rovněž švadleny, šičky, svářeče a nástrojaře.

„Zato neustále přebývají absolventi ekonomických a obchodních oborů, a také cestovního ruchu. Kdysi tady tyto školy vyrostly jako houby po dešti, dnes už některé i zanikly. Jsou to obory, které se v našem regionu zkrátka tolik neuplatní, nepochybuji o tom, že ti absolventi jsou šikovní, schopní lidé, ale na Karvinsku například téměř žádný cestovní ruch není," doplnil Hrnek.

Dětí je méně

Především soukromé školy nejen v našem regionu narážejí ale ještě na jeden problém.

„Když porovnáme současnost se situací v roce 2005 a 2006, v České republice je o 40 tisíc dětí méně, to samozřejmě způsobuje školám problémy," vysvětlil Kolder.

Pro školy to znamená úbytek současných i potenciálně budoucích studentů.

„Tyto ročníky, které nyní studují, jsou demograficky hodně slabé, mívali jsme přes tisíc žáků, teď máme okolo osmi set," potvrdila Kocurová.