V Českém Těšíně už byly umístěny všechny tříleté děti s trvalým pobytem na území města, a přitom ještě několik volných míst zůstalo. „Letos ke zvýhodňujícímu kritériu, kterým je věk, ředitelé přidali další, a to bydliště. Naší snahou je zajistit přednostně péči o předškolní děti našich občanů," řekl místostarosta Stanislav Folwarczny s tím, že do konce prázdnin se podaří umístit všechny tříleté českotěšínské děti.

Český Těšín si tak připsal další plus zatímco v Česku je počet předškoláků nepřijatých do mateřinek rok od roku větší a jejich počet za posledních osm let vzrostl o stovky procent, město našlo řešení a situace je zde úplně jiná.

„Na demografické výkyvy jsme se připravovali průběžně. Během uplynulých let ve městě vzniklo 69 nových míst v mateřinkách. Také jedny prostory MŠ na sídlišti Svibice máme zakonzervované a jsme schopni je během roku zprovoznit," dodává Folwarczny .

Přetlak je jen někde

Karviná letos nabízí ve školkách 1618 míst a nedostatek míst rozhodně není. Problémem je spíše lokální naplněnost.

„Plné bývají školky Sokolovská, Prameny, Dvořákova nebo Čajkovského. Konkrétně v MŠ Čajkovského navýšíme kapacitu od 1. září o jednu třídu, kde bude více než devadesát míst," uvedla mluvčí města Šárka Swiderová.

Dodala, že Karviná nemá problémy s kapacitou a navýšení v MŠ Čajkovského je spíše pro uspokojení potřeb rodičů v okolí tak, aby nemuseli své děti vodit do jiné, vzdálenější školky.

V jiných městech, jako je například Havířov, budou zápisy do školek probíhat až v polovině května. Ani zde by se rodiče neměli čeho obávat.

„Kapacitu máme dostačující, očekáváme, že uspokojíme všechny rodiče," uvedla mluvčí města Eva Wojnarová.

Jednotný termín zápisu do mateřinek zvolil také Bohumín, a to 5. května.

„Jednotný termín je výhodný mimo jiné proto, že vzápětí po zápisu se zástupkyně školek sejdou na pracovní poradě a sdělí, kde je kapacita naplněná, pro kolik dětí ještě místa schází a kde jsou volná," uvedla Pavla Skokanová, vedoucí odboru školství, kultury a sportu bohumínské radnice.