V Udine, který je partnerským regionem Zlínského kraje v Itálii, je tamním milovníkům gastronomie představují šéfkuchaři Resortu Valachy z Velkých Karlovic v rámci tří galavečeří.

„Prezentace valašské gastronomie v Itálii navazuje na účast italských kuchařů a farmářů na našem Karlovském gastrofestivalu loni v listopadu,“ vysvětlil Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy.

Do Itálie se vypravili šéfkuchaři všech tří hotelů Resortu Valachy – Pavel Václavík z Lanterny, Jaroslav Orság z Horalu a Miroslav Milučký z Galiku. V menu nechyběla ani sekaná jehněčí kýta v kapustovém listu se šťouchanými brambory, za kterou získal šéfkuchař Miroslav Milučký bronzovou medaili v únoru na soutěži Emirates Culinary Guild v Dubaji. Kuchaři pro hosty také upekli valašské frgály a nezapomněli ani na ochutnávku slivovice.

První z valašských večeří se uskutečnila v úterý 17. dubna v historické furlánské hospodě La Ciacarade v centru Udine, jedním z hostů byl i honorární konzul ČR v Udine Paolo Petiziol. O den později kuchaři vařili v hospodě La Subida v obci Cormons a poslední večeři připraví dnes večer v horském hotelu Morgenleit v alpské vesničce Sauris.