Dříve experiment podivínů – tzv. digitální, virtuální či chcete-li kryptoměny, kterých existuje hned několik různých druhů – si v posledních letech nachází cestu i do více či méně zapadlejších českých měst. Napříč republikou můžete s těmito virtuálními penězi zaplatit v různých galeriích, kavárnách, půjčovnách vybavení nebo u kadeřníka.

Jen na Karvinsku existuje přibližně deset míst, kde tzv. kryptoměnu přijímají. Kromě prodejen s oblečením či elektronikou se jedná třeba o účetního poradce, fotografa či o penzion. Nově se k těmto podnikům přidal i bar Saint James na karvinském Masarykově náměstí, ve kterém lidé mohou platit nejen nejznámějším bitcoinem, ale i Litecoinem nebo měnou ethereum.

„Doba jde neskutečně dopředu. Proto jsme se rozhodli lidem nabídnout něco neotřelého a nového a počínaje minulým týdnem jsme začali přijímat také tři známé digitální měny. Akce zaznamenala okamžitý ohlas na sociálních sítích a řada zákazníků se nás teď s opatrností chodí ptát, cože to ta kryptoměna vlastně je,“ vysvětlila s úsměvem provozní Nela Danihlíková a dodala, že první platba prostřednictvím digitální měny už ve zdejším baru proběhla.

„Šlo o útratu za 150 korun,“ doplnila s tím, že zmiňované platby je možné evidovat i v EET.

Bez peněz do hospody (ne)lez

A jak vlastně taková platba virtuální měnou probíhá? Zákazník se obejde bez bankovek i platebních karet. Do baru mu stačí vyrazit jen s mobilním telefonem, ve které má tzv. „internetovou“ peněženku.

„Člověku pak stačí naskenovat v mobilní aplikaci, která je provázaná s uživatelovým bitcoin účtem, tzv. QR kód, který číšnice vygeneruje na tabletu, a je zaplaceno. Nepotřebuje peníze ani kartu. Platba virtuální měnou se pak automaticky přepočítá na české koruny,“ popsala jednoduchý systém platby Danihlíková.

Co je to digitální měna?
Jedná se o formu peněz, která v minulosti sloužila jen jako platidlo pro internetové hry. Postupem času se z ní však stala oficiální měna, která sice nemá fyzickou podobu a skládá se jen z čísel a dat na internetu, je však směnitelná za „reálné“ peníze. Existuje přitom řada možností, jak tuto digitální měnu získat. Nejjednodušším způsobem je její nákup na internetu do internetové peněženky, nejtypičtější cestou je však tzv. „těžba“. Tu provádí těžař pomocí svého počítače, jehož výpočetní výkon používá k rozluštění šifry bloků řetězce. Pokud se mu podaří šifru rozluštit jako prvnímu, blok takzvaně vytěží a získá za něj odměnu – kryptoměnu. Její hodnota se přitom neustále mění a je určena nabídkou a poptávkou. Nejznámější a nejpoužívanější digitální měnou je tzv. bitcoin, jehož počátek se datuje do roku 2009.

Ilustrační foto
Nová stezka pro pěší i cyklisty spojí Skřečoň se Záblatím