Investoři, kteří akcie NWR, potažmo OKD získali, od původních vlastníků Petera Kadase a Zdeňka Bakaly, teprve před pár týdny, navrhují společně se státem přetransformovat OKD v ekonomicky zdravý podnik, který bude svým vlastníkům přinášet profit.

Tento projekt dostali na stůl ministři financí a průmyslu, Andrej Babiš, resp. Jan Mládek. Jeho součástí je ekonomická analýza vytvořená společností Deloitte.

Studie porovnává dopady okamžitého ukončení činnosti OKD s postupnou restrukturalizací. Výsledky jednoznačně ukazují, že ekonomické a finanční náklady jsou v obou případech velmi vysoké, avšak okamžité uzavření dolů OKD by české daňové poplatníky stálo zhruba dvojnásobek (oproti postupné restrukturalizaci) a vedlo k okamžitému hromadnému propouštění.

„Pokud by OKD zkrachovalo, o práci by přišlo naráz nejen přes 13 tisíc zaměstnanců, ale i dalších osm tisíc lidí v návazných profesích. A při započítání dávek v nezaměstnanosti, nižšího výběru daní a sociálního pojištění by dopady na státní rozpočet dosáhly 33 miliard korun v příštích 6 letech. Restrukturalizace a postupný útlum ale také nebudou zadarmo. Zaměstnanost by klesala postupně a celkové dopady na státní rozpočet by byly 17 miliard korun," říká David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte Česká republika.

Varianta vzniku společného podniku či odkoupení dluhů a akcií mateřské společnosti New World Resources (NWR) státem není podle ministra financí Andreje Babiše nereálná. Babiš to včera řekl agentuře ČTK.

„Doporučil bych variantu, aby se firma očistila od všech svých závazků a dlouhodobých smluv, které pravděpodobně nejsou výhodné," řekl Babiš, s tím, že tato varianta je nejlepší za podmínky, že firma bude funkční a bude fungovat dál.

K variantě odkupu dluhů a akcií ze strany státu řekl, že akcie (NWR) nemají žádnou hodnotu a dluhy minimální. Babišův kolega Jan Mládek přitom dříve několikrát zopakoval, že vláda je připravena se podílet na opatřeních na pomoc propouštěným horníkům, neplánuje ale veřejnou podporu pro OKD.

Situace v OKD se stala významným společenským tématem. Předseda odborových svazů horníků OKD, Jaromír Pytlík, zaslal předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi dopis, v němž žádá stát o pomoc, než se situace vymkne kontrole.

Ptá se, proč stát dosud neuzavřel dohodu ohledně finanční pomoci na sociální program pro zaměstnance a domnívá se, že současná situace představuje časovanou bombu, která může zasáhnout tisíce horníků a desetitisíce dalších zaměstnanců v regionu. Podle Pytlíka jsou „odpovědný přístup a včasný zásah státu" jedinou cestou, jak předejít radikálnímu vyhrocení sociální situace v regionu.