Rozhodli se tak, po vzoru Bohumína a Karviné, rázně zamezit krádežím kovů, dlouhodobému vykrádání kontejnerů na starý papír a dalších protiprávních činností spojených s krádežemi.

Podle schválené vyhlášky budou lidé povinni odkládat veškerý komunální odpad bezplatně na místa k tomu určená. Jsou to typizované sběrné nádoby, sběrné dvory v Nádražní ulici v Orlové-Porubě a v areálu městské akciové společnosti SMO v Okružní ulici.

Vyhláška je upravena tak, aby občané už neměli možnost kovy a papír odevzdávat v komerčních sběrnách a výkupnách. Porušení vyhlášky bude klasifikováno jako přestupek.

„Odpad se ale nakonec do výkupny dostane. Město a kovy a papír od lidí shromáždí a poté prodá do zařízení k tomu určených. Veškeré získané peníze z prodeje budou využity v systému nakládání s odpadem, například formou zachování, případně snížení úhrad za tyto služby. Využity mohou být ale také třeba na podporu zaměstnanosti ve městě," vysvětlila mluvčí města Nataša Cibulková s tím, že omezení se nedotkne podnikajících subjektů.

Ty budou moci nadále využívat komerčních sběren k odkládání kovového odpadu a papírů pocházejících z jejich podnikatelské činnosti.

Výkup šrotu chtějí zakázat i v Havířově

O kontroverzním omezení podnikání provozovatelů sběren budou v pondělí diskutovat také zastupitelé v Havířově. Tamní zastupitelé jsou si ale vědomi, že soud může vyhlášky označit jako nezákonné.

Jak se Deníku podařilo zjistit, zastupitelé vyhlášku neschválí bez diskuse. Ne všichni totiž s navrženým omezením souhlasí.

„Jsem spíše pro omezení provozní doby sběren a důslednou kontrolu toho, co a od koho vykupují a také lidí, kteří tam podezřelý materiál přivážejí. Pokud někdo tvrdí, že něco našel nebo nebude schopen doložit, že jde o jeho věci, mohou mu je strážníci zabavit," řekl havířovský zastupitel Jiří Jekl (Nezávislí).

Omezení výkupu šrotu by mělo začít Novým rokem 2015. Zda však vyhlášky budou vůbec platit, ještě není jisté, protože o nich s největší pravděpodobností bude jednat soud. Provozovatelé sběren totiž s omezením své podnikatelské činnosti nesouhlasí. Tvrdí, že je nezákonné, protože nesměřuje přímo proti zlodějům. Namítají také, že lidé budou hledat jiné cesty, jak staré železo zpeněžit.

Radnice si jsou vědomy toho, že jejich rozhodnutí bude podrobeno přehodnocení ze strany soudu.

„Vyjádření právníků nyní neřešíme. Cítíme, stejně jako okolní města a obce, že to na hraně zákona může být a že to může i skončit u soudu. Ale taky cítíme, že v jednotě může být síla a možná se tím konečně začne někdo zabývat. Třeba zákonodárci," vysvětlila mluvčí havířovského magistrátu Eva Wojnarová.