Spojení ultrajemnozrnného titanu a unikátní povrchové úpravy povede k vývoji zcela nového typu implantátů s přidanými vlastnostmi. Projekt podpořila i Technologická agentura ČR (TA ČR).

„Firma Timplant už nyní používá k výrobě implantátů titanové materiály se speciální ultra jemnou strukturou, které jsou národním i mezinárodním unikátem. Aktuální projekt, na kterém od minulého roku pracuje společně s experty z VŠB − TUO, navíc nemá dle dostupných informací ve světě obdobu,“ uvedl Petr Konvalinka, předseda TA ČR.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 4. zápas: HC Vítkovice Ridera - HC Oceláři Třinec, 25. března 2019 v Ostravě. Na snímku (zleva) brankář Vítkovic Patrik Bartošák a brankář Třince Šimon Hrubec.
Brankář Bartošák o odchodu do Třince: Udělal jsem to nejlepší pro rodinu
Ilustrační foto.
Firma provozovala v Ostravě několik let bez povolení dvě betonárny

Výzkumníci budou srovnávat především to, zda se nová úprava povrchu projeví také na jeho struktuře či chemickém složení. Vyhodnocovat budou rovněž biologické, mechanické a technologické vlastnosti nového typu povrchu.

Projekt odstartoval v loňském roce a dokončen by měl být ještě letos. V případě, že se výhody nově vyvinuté technologie potvrdí, budou moci první pacienti šetrnější léčbu ocenit už v blízké budoucnosti. 

Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Ilustrační foto.
Mošnovské letiště skončilo opět ve ztrátě
Karolina Oktobeerfest v Ostravě.
Boney M rozezpívá říjnové pivní slavnosti Karolina Oktobeerfest
Dům kultury města Ostravy.
Ostrava se brzy dozví podobu miliardové koncertní haly