„Na tento druh podpory mají nárok zejména uchazeči o zaměstnání vedení v evidenci úřadu práce nepřetržitě déle než pět měsíců, uchazeči ohrožení sociálním vyloučením z důvodu dlouhodobé nezaměstnanosti a uchazeči, kterým je při zprostředkování zaměstnání věnována zvýšená péče. Těmi se rozumí mladí lidé do 24 let a lidé starší 55 let, absolventi bez praxe, lidé se zdravotním omezením a ti, kteří pečují o dítě," uvedl pro server Podnikatel.cz mluvčí Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jiří Reichl.

Podmínek, které musí žadatel o příspěvek na start podnikání splňovat, je hodně a jsou poměrně přísné.

Tato skutečnost byla jedním z důvodů, který od podnikání odradil dvaadvacetiletou Janu Sýkorovou z Karvinska. Na příspěvek od státu dosáhnout mohla, protože byla v evidenci úřadu práce déle než pět měsíců. Navíc má i živnostenský list na poskytování kadeřnických služeb, tedy doklad, který ji opravňuje v daném oboru podnikat, což je ostatně také jednou z podmínek pro získání příspěvku. Přesto žádost nakonec nepodala.

„Bála jsem se, že nedodržím předepsané podmínky a peníze budu muset vracet. Navíc kadeřnických salonů je tady v okolí už moc a polovina nově otevřených se neuchytí," řekla mladá žena a uhodila hřebík na hlavičku.

Podle vedoucí referátu trhu práce z krajské pobočky úřadu práce v Ostravě Vladany Piskořové nestojí za letošním nižším počtem zájemců o podnikání z řad uchazečů o zaměstnání podmínky, které musí žadatel o příspěvek splňovat, ale právě nasycenost trhu některými službami a především pak celková ekonomická situace České republiky.

„Podmínky pro získání příspěvku jsou stejné jako v minulých letech, takže to příčinou poklesu zájmu o podnikání mezi uchazeči o zaměstnání určitě není. Dle mého názoru, je za tím celková ekonomická situace země a přetrvávající krize. V některých oborech je trh tak nasycen, že šance uchytit se na něm je poměrně nízká," řekla Deníku Vladana Piskořová.

Za sníženým zájmem o podnikání mezi nezaměstnanými by ale také mohla stát důslednější snaha úřadů o potírání práce na černo, fakt, že příspěvek se letos na několik měsíců snížil na 70 tisíc korun, což nebylo dostatečně motivační, nebo záměr vlády odebrat podnikatelům odečitatelné položky z daní. Pro MF DNES to uvedl vedoucí bruntálského úřadu práce Milan Horna.