Příští týden vyprší termín, do kterého se mohou absolventi základních škol hlásit k dalšímu studiu na střední škole. Přihlášky mohou zasílat do úterka, školy ale už teď vědí, o jaké obory je letos největší zájem.

Do popředí se dostávají řemesla, technické obory, ale také stále táhne všeobecné vzdělání.

„Už teď, těsně před uzávěrkou termínu pro podávání přihlášek, můžeme říci, že konečně začal stoupat zájem o strojírenské a stavební obory. Že žáci i jejich rodiče pochopili, že je nedostatek takových pracovních sil," řekla ředitelka Středních škol Dakol Michaela Pacanovská.

Stejná slova zní i ze Střední školy Bohumín. „Zatím u nás jasně vede obor obráběč kovů. Jde vidět snaha státu a účinnost kampaně, která dělá reklamu technickým oborům," řekl zástupce ředitelky Tomáš Cedivoda.

Pro srovnání: na zmíněný obor obráběč kovů se zatím přihlásily dvě desítky zájemců, obor kuchař-číšník má zatím zájemců o studium jen osm. „Dá se říci, že řemesla mají úspěch na úkor služeb," dodal Cedivoda.

Ve výběru střední školy se odráží také apely firem na potřebu technicky vzdělaných zaměstnanců. Na havířovskou stavebku si letos podalo přihlášku o třetinu více zájemců než loni. A to ještě není konečný počet.

„Největší zájem je o zaměření na pozemní stavitelství a architekturu a design," řekl ředitel školy Pavel Řehoř.

Naopak v Orlové, kde se sloučilo gymnázium s obchodní akademií, slaví větší úspěch všeobecné vzdělání nad obory veřejnosprávní činnost, ekonomické lyceum nebo informační technologie. Zvýšený zájem je tady letos o studium osmiletého gymnázia.

To potvrzují i v Českém Těšíně, kde už teď mají dvacetiprocentní nárůst počtu přihlášek ke studiu na gymnáziu než loni. U osmiletého gymnázia dokonce o 30 procent. A to je tady letošní ročník deváťáků poměrně slabý.

Čím si tedy takový zájem vysvětlit? „Větší zájem o všeobecné vzdělání a šance rozhodnout se později o tom, čemu se chci v životě věnovat. A také dobrý přístup kantorů," vysvětlil ředitel školy Tomáš Hudec.

Dodal, že všeobecné vzdělání není jen místní, ale celosvětový trend.