V Jeseníkách fouká víc než obvykle. Mnozí návštěvníci rádi vymění lyžařské zážitky za gurmánské. Stačí si vybrat. Tucet restaurací se předhání jaké gastronomické kreace dokážou vykouzlit z jesenických borůvek.
Poznáte rozdíl mezi čerstvými borůvkami, které jdou z keříků rovnou na talíř a těmi, na kterých si pochutnáváme v únoru? Deník vyrazil koštovat. Volba padla na „rodinnou restauraci“ Na Hvězdě.
Je rodinná jednak proto, že ji provozuje rodina Koláčkových, ale také zde mají spoustu nápadů, jak zpestřit pobyt na horách rodinám s dětmi.
Provozovatelé restaurace si nepořizovali kočky se záměrem, aby přilákali hosty na jejich roztomilost. Kočky se zde samy zabydlely.
Máte také vy nějaké gastronomické a estetické zážitky z Borůvkových hodů? Podělte se o ně s ostatními čtenáři Deníku. Rádi vaše fotografie a komentáře zveřejníme v rubrice Deníku Čtenář reportér.
Jsou to kočičí tuláci a nalezenci, kteří se Na Hvězdě usadili z vlastního rozhodnutí. Zjistili, že jim vyhovuje životní styl domácího mazlíčka a maskota restaurace. Kočky nejsou plaché, ale ani vtíravé. Když mají náladu, skamarádí se s každým, kdo projeví zájem o kočičí společnost. Když je lidé přestanou bavit, jdou si po svých.
Tvarožník a borůvková limonáda
Na jídelním lístku Borůvkových hodů jsou například kynuté borůvkové knedlíky s borůvkovým crème fraîche nebo palačinky s borůvkovou marmeládou. Rozhodli jsme se otestovat tvarožník sypaný borůvkami a domácí borůvkovou limonádu. Není moc pokrmů, které využívají kontrastu teplé a studené.
Teplý tvarožník sypaný chlazenými borůvkami vytvoří jeden chuťový akord, na který budete ještě dlouho vzpomínat. Je to únorová asociace na borůvky prohřáté letním sluncem. Cukrový poprašek evokuje čerstvý prašan na sjezdovce a bílá šlehačka sněhové závěje. Tvarožník je nadýchaný a sladký tak akorát.
Divoké jesenické plody
Než dovážet ze skleníků přes půlku Evropy čerstvé kanadské borůvky, to už je lepší šetrně zakonzervovat ty pravé divoké jesenické. Zachovaly si svou přirozenou letní chuť jak na tvarožníklu, tak v limonádě se dvěma brčky. Zaručeně recyklovatelnými.
Popíjet s nimi borůvkovou limonádu je zábava a dobrodružství, protože přibližně každá desátá borůvka je tak velká, že se v brčku šprajcne. Aspoň si tu dobrotu nevypijete celou naráz. K limonádě je podávána dlouhá lžička, pokud by někoho srkání borůvek brčkem nudilo.
Návštěvu Zimních Borůvkových hodů lze doporučit také z estetických důvodů. Kde jinde máte příležitost pozorovat v jídle a nápojích tolik zajímavých odstínů modré a fialové?
Restaurace zapojené do akce Zimní Borůvkové hody
Bistro Hubetus | Karlova Studánka 95
Bistro na Myšáku | Karlov pod Pradědem 184
Hospůdka v chatě Kazmarka | Karlov pod Pradědem 8
Hotel Kamzík | Karlov pod Pradědem 182
Hotel pod Kapličkou | Malá Morávka 75
Park Penzion | Malá Morávka 33
Penzion Na Rychtě | Malá Morávka 59
Restaurace Kopřivná | Malá Morávka 122
Restaurace Letní lázně | Karlova Studánka 27
Restaurace Na Hvězdě | Malá Morávka 45
Restaurace U Kazmarky | Karlov pod Pradědem ev. č. 100
Ski Bar pod Myšákem | Karlov pod Pradědem 184
Hotel Zlechov | Plumlov 342