Z Havířova vyjela k místu také vysokozdvižná plošina, pokud by byla nutná evakuace z vyšších podlaží. Dům má několik bytových jednotek. Všichni obyvatelé objektu však bezpečně opustili objekt ještě před příjezdem hasičů. 

"K výbuchu, který nenásledoval požár, mělo dojít ve sklepních prostorech. Plyn byl zastaven. Nikdo z obyvatel nebyl zraněn. Policisté jsou na místě," potvrdila Deníku policejní mluvčí Zlatuše Viačková. 

Zatím nebylo upřesněno, co bylo příčinou exploze a jaké měla následky na stav budovy a zda bude obyvatelná. 

"Byla to strašná rána. Právě jsme umývala nádobí. Uvnitř domu je to všechno zničené. V bytě mám popraskané zdi. Teď nás odvezou na obecní úřad a pak uvidíme," řekla jedna z obyvatelek domu. 

Jednou z možných příčin výbuchu je i zaplavení kotelny dešťovou vodou v důsledku vytrvalých srážek. Došlo ke zhasnutí plamene v kotli, nahromadění plynu v místnosti a následné explozi.

"Podle informací z místa došlo k poškození budovy. Rozsah ale bude ještě ověřován, stejně jako výše způsobené škody," dodala policejní mluvčí. 

Náhradní ubytování

Obec se snaží zajistit ubytování pro obyvatele domu. 

"Ubytování jsme nabídli všem nájemníkům, někteří šli k příbuzným. Je velké štěstí, že se nikomu nic nestalo. Z deseti obyvatel bylo v době exploze uvnitř sedm. Všichni vyvázli neprosto nezranění," řekl hornobludovický radní David Kolář.

"Jedná se o nájemní dům s garsonkami, kam přednostně ubytováváme starší občany. Nikdo nebyl zraněn, ale protože důj je poškozen, zajišťujeme nájemníkům náhradní ubytování," řekl Deníku starostka Horních Bludovic Petra Ficková s tím, že situaci na místě za obec sleduje místostarosta. 

Stav objektu bude posuzovat statik. "Exploze vyrazila okna a dveře a patrně byla narušena i střecha," dodala starostka. 

Řeka Olše mezi Českým a polským Těšínem 23. 5. 2019.
Hladina Olše už klesá i v Bohumíně, největší nebezpečí pominulo