Podle závěrů odborníků došlo k problémům kvůli tehdy panujícím extrémním mrazům, které mohou za únik plynu do motoru a následný požár.

Následky požáru autobusu s pohonem na zemní plyn v Českém Těšíně.
U Těšína v mrazivém ránu vyhořely dva autobusy s pohonem na zemní plyn

Podle náměstka hejtmana pro dopravu Jakuba Unucky jsou všechny provozované autobusy naprosto bezpečné a už prošly důkladnou kontrolou. „Naší prioritou je zajištění bezpečnosti cestujících, a proto jsme okamžitě po události požadovali prověření situace, aby bylo jasné, co a proč se vlastně stalo. Jednali jsme nejen se společností ČSAD Havířov, která zajišťuje dopravní obslužnost v oblasti Českotěšínska, ale i se zástupci výrobce ekologických autobusů SOR LIBCHAVY a vyžádali jsme si výsledky technické analýzy a zkoušek. Podle informací výrobců se ukázalo, že šlo o chybu spojenou s působením okolních velmi nízkých teplot. Výrobce nás ujistil, že provedl technická opatření, která nyní podobné závady vylučují,“ vysvětli Unucka.

Následky požáru autobusu s pohonem na zemní plyn v Českém Těšíně.
Lidé žijí v obavách z autobusů na plyn

Problémy u dvou autobusů se objevily v jeden den na počátku ledna. Nejdříve v Dolním Žukově a o chvíli později v Chotěbuzi. Řidič stihl vyvést cestující z vozidla, nikdo nebyl zraněn. V Českém Těšíně-Dolním Žukově byla předběžná škoda odhadnuta na šest milionů korun, v Chotěbuzi na 150 tisíc korun.