Dvě hodiny po otevření volebních místností se účast pohybovala mezi 20 a 30 procenty. V prvním kole přitom byla v téže době kolem dvaceti procent. Po deváté hodině večer měla odhlasováno asi polovina voličů. Často to bylo víc než před pěti lety a někde i víc než v prvním kole. 

Již krátce po otevření volebních místností odvolil v lánské základní škole končící prezident Miloš Zeman, jehož doprovázela první dáma Ivana Zemanová. „Já jsem hlavně rád, že jsou svobodné volby. Pokud jde o to, jak jsem volil, to asi víte, já jsem konzistentní a neměním své rozhodnutí v posledních 14 dnech,“ pronesl Zeman, který se již dříve vyjádřil ve smyslu, že bude volit Andreje Babiše. „Chtěl bych požádat lidi, aby volili stejně jako já,“ dodal. 

Zeman ve funkci prezidenta skončí na začátku března. Na dotaz, zda již má plán, jak prezidentský úřad svému nástupci předá, řekl, že takový plán zatím není a je na to dostatek času během února.

Online reportáž

Po třetí hodině odpoledne odevzdal svůj hlas na obecním úřadě v Černoučku na Litoměřicku, kde má trvalé bydliště, i prezidentský kandidát Petr Pavel. Doprovázela jej manželka Eva. „Na základě posledních výzev a ohlasů veřejnosti by účast mohla být vyšší než v prvním kole. Možná se dočkáme i rekordu přes 70 procent,“ prohlásil. „Jde o hodně,“ dodal. 

Na návsi i v sále na Pavla čekaly plakáty i transparenty. Stálo na nich „Generál je náš!“, „To je on, prezidentské volby šampion“, nebo „Highway to Hrad!“. Ve vsi byly i děti s vlaječkami s generálovým portrétem. Mezi prvními pak v obci odvolila žena v červeném tričku s nápisem Generál. 

Andrej Babiš u druhého kola prezidentských volebAndrej Babiš u druhého kola prezidentských volebZdroj: Profimedia

O něco později pak v Průhonicích za přítomnosti desítek novinářů a fotografů odvolil i druhý prezidentský kandidát a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, kterého doprovodila manželka Monika. „Pokud bych se stal prezidentem, nechci, aby společnost byla tak rozdělená,“ uvedl expremiér a dodal, že v případě zvolení by chtěl spolupracovat s předsedou vlády Petrem Fialou. 

„Doufám, že bude obrovská. Byly průzkumy, že až 84 procent. V prvním kole už byla vysoká, 68 procent,“ doplnil Babiš na téma možné volební účasti. Samotné volby pak označil za referendum o něm.

Petr Pavel (vlevo) odvolil v obci Černouček, Andrej Babiš v pražských Průhonicích
Kandidáti u uren: Jde o hodně, říká Pavel. Je to referendum o mně, míní Babiš

V sále Hospůdky u Anděla v Kuřimi-Podlesí odvolila již v pátek odpoledne neúspěšná kandidátka na prezidentský post Danuše Nerudová. „Doufám, že Petr Pavel dostane více než 50 procent hlasů, můj odhad je 55 versus 45 procent. Pevně doufám, že si zvolíme prezidenta, který nás bude dobře reprezentovat a který bude skutečně pro všechny občany této země a bude konat v dobru všech, nikoliv pro dobro svoje,“ konstatovala. 

Senátor a neúspěšný prezidentský kandidát Pavel Fischer (Nezávislý) podle očekávání hlasoval pro Pavla. „Já jsem rád, že máme volby, že máme svobodné volby, že si máme možnost vybrat, a já jsem měl jasno, můj hlas šel pro Petra Pavla,“ řekl Fischer. Zároveň vyzval voliče, aby šli k volbám. „On se totiž každý hlas počítá,“ zdůraznil. 

Fiala: Viděli jsme velmi nepříjemnou kampaň 

Premiér Petr Fiala (ODS) očekává ve druhém kole prezidentské volby vysokou volební účast. Věří, že voliče neodradila tvrdá, místy podle něj „skutečně odporná“ kampaň. „Viděli jsme velmi nepříjemnou volební kampaň, možná nejhorší v novodobé historii ČR,“ řekl novinářům poté, co sám odvolil. Fiala doplnil, že se objevovaly útoky na lidské vášně, vyvolávání strachu, zpochybňování mezinárodních závazků Česka. Podle Fialy to mělo za cíl odradit voliče, sám však věří, že se to nepovedlo - a znovu veřejnost vyzval, aby v maximální míře využila volebního práva.

„Vybíráme člověka, který nás bude reprezentovat v zahraničí, který má důležitou funkci, aby spojoval společnost, aby respektoval ústavu, aby dokázal moderovat konflikty,“ zdůraznil český premiér.

Prezident Miloš Zeman hovoří na schůzi Poslanecké sněmovny k úvodnímu kolu projednávání návrhu státního rozpočtu na letošní rok.
Co může a nemůže prezident? Velké shrnutí: Jak je to s pravomocemi hlavy státu

Odvolili už i předsedové obou parlamentních komor. Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová doufá v uklidnění situace po volbách. Budoucí prezident by měl podle ní společnost motivovat a v pozitivním slova smyslu jí dodávat odvahu a všechno, co potřebuje. Domnívá se přitom, že toto ze dvou kandidátů splňuje jenom jeden.

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) bude mít na uklidnění společnosti rozjitřené kampaní před prezidentskými volbami vliv nejen to, kdo volby vyhraje, ale také s jak rozhodným náskokem. „Pokud by vítězství bylo hodně těsné, atmosféra bude určitě vyhrocenější, než kdyby výhra jednoho z kandidátů byla poměrně jasná. Potom to bude záležet na chování jak toho, kdo vyhrál, tak toho, kdo prohrál,“ upozornil. 

Druhé kolo prezidentských voleb, 27. ledna 2023, Špindlerův Mlýn, Trutnovsko.Druhé kolo prezidentských voleb, 27. ledna 2023, Špindlerův Mlýn, TrutnovskoZdroj: ČTK

Za velkého zájmu voličů začalo druhé kolo prezidentských voleb v Špindlerově Mlýně. Zájem o volby zvyšují v největším krkonošským středisku tradičně rekreanti, kteří volí na voličské průkazy. Návštěvnost střediska tentokrát zvyšuje i světový poháru ve slalomu žen, který se uskuteční o víkendu. „Volební účast očekáváme ještě vyšší než při prvním kole, kdy dosáhla téměř 85 procent. Je velký zájem, už teď je lidí více než touto dobou při prvním kole,“ popsala zapisovatelka Ivana Nocarová.

Prezidentský kandidát a postupující do druhého kola Andrej Babiš vystoupil na tiskové konferenci po prvním kolo prezidentských voleb, 14. ledna 2023, Praha.
Pavlův tábor proti Babišovu? Neničte si vztahy kvůli volbám, radí psycholožka

O volby je velký zájem i v zahraničí. V Bruselu se dá podle velvyslance Pavla Kluckého očekávat větší účast než v prvním kole před dvěma týdny. První kolo voleb absolvovalo v Bruselu 1267 Čechů, což byl výrazný nárůst proti minulému prezidentskému hlasování z roku 2018. Frontu si po otevření volební místnosti museli krajani vystát i na ambasádách v Bratislavě, Berlíně, Paříži či Londýně. Většina uvedla, že si přeje především změnu chování Pražského hradu.

V klidu se zatím odehrávají i volby na velvyslanectví v Kyjevě. Kdyby to ale bylo nutné, je úřad připraven je přerušit, jako se kvůli vyhlášení leteckého poplachu stalo v prvním kole hlasování.

Už ve čtvrtek mohli hlasovat krajané v Severní a Jižní Americe. Důvodem dřívějšího hlasování v Americe je potřeba zajistit, aby hlasy mohly být sčítány a výsledky zveřejňovány hned po ukončení hlasování v ČR. V pátek se tam tedy hlasuje druhým dnem.

Hackerské útoky na české weby

Na některé české weby související s prezidentskými volbami podle bezpečnostní firmy Check Point opět zaútočili ruští hackeři v čele s hackerskou skupinou NoName057(16). Napadli mimo jiné stránky Pavla, serveru Hlídač státu nebo ministerstva zahraničí. Útoky mohou pokračovat i o víkendu a zaměřit se na weby informující o výsledcích voleb, uvedla firma. Ministerstvo zahraničí ČTK potvrdilo, že jeho web byl terčem útoku, neměl ale vážnější dopad na bezpečnost dat.

Vysoká sázka na vítězství

Bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel byl před začátkem druhého kola prezidentských voleb podle sázkových kurzů favoritem a na jeho výhru se těsně před otevřením volebních místností objevila sázka ve výši 9,5 milionu korun. Jeho protikandidát, předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš, ale mírně posílil. Na Pavlovo zvolení byl podle informací na webech sázkových kanceláří dnes v poledne kurz v průměru 1,07:1 a na vítězství Babiše 9,5:1, zatímco ve čtvrtek byl průměrný kurz na Pavla 1,05:1 a na Babiše téměř 11:1. 

Vítězem prvního kola před dvěma týdny byl Pavel, který s podporou 35,4 procenta získal 1,98 milionu hlasů. Druhého Babiše s podporu 34,99 procenta předstihl zhruba o 23 tisíc hlasů, což byl nejtěsnější výsledek v historii přímých prezidentských voleb.