„Tiskárna Kleinwächter všem nepřetržitě od roku 2003 nabízela prožít Vánoce trochu jinak, tedy celých 18 let, do roku 2019. Prožít Vánoce tak, jak Vánocům právem náleží. Původ příběhu je narození Ježíška ve stáji, v Betlémě, v jesličkách, na seně. Narodil se v chudobě, aby nám ukázal cestu, a nabídl nám náš život prožít bohatším způsobem,“ uvedl Josef Kleinwächter.

Shuttle busy. Ilustrační foto.
TU nech auto a sedni na BUS. O Vánocích budou Jeseníky a Beskydy brázdit TU-BUSy

„Rádi bychom všem tuto nádhernou oslavu nejkrásnějších svátků opět zprostředkovali i v tomto roce 2021, a pomohli oslavit vánoční svátky ještě bohatším a radostnějším způsobem naší výstavou Betlémů s vánočními zpěvy a jedinečným řezbářským uměním. Rádi bychom se s vámi opět setkali, abychom mohli vidět radost ve vašich tvářích, která byla pro nás organizátory vždy tím největším dárkem a odměnou za ty mnohačetné hodiny strávené na přípravě a organizaci celé akce,“ pokračoval frýdecko-místecký tiskař s tím, že je mu to velice líto, ale epidemiologická situace v Česku je vážná, a dle nařízení vlády je jasné, že ani v letošním roce se lidé nesetkají na výstavě Betlémů v jeho tiskárně.

Bez Covidu, beze shonu,
na rok se mohli sejít kolem stromu,
který je pro svět velkou zvěstí.
Kristus je kmen toho stromu,
a my jsme jeho ratolestí.

„Pevně však věříme, že rok 2022 bude k nám všem příznivější. Doufáme, že v roce 2022 budeme moci vystavovat vybrané Betlémy v italském městě Verona, kam jsme pozvaní již od roku 2020, a to na největší výstavu Betlémů na světě,“ popsal Kleinwächter.

Na pořádání výstavy se kromě Josefa Kleinwächtera každoročně významně podílí i Daniel Adámek s Jiřím Bíleckým, kteří jsou tak v rolích spoluvystavovatelů.

Josef Gomola má zlaté české ručičky. Říká, že je to boží dar.
Zlaté ruce od Beskyd, zedník a stolař z Třanovic jezdí opravovat české kostely

„Ne nadarmo je tato výstava považována za největší v České republice. V roce 2019 nabídla ke shlédnutí 204 betlémů a navštívilo ji více než 12 000 hostů. A za 18 let naši výstavu spatřili i návštěvníci ze Slovenska, Polska, Německa, Finska, Holandska, Anglie, Ruska, Turecka, Indie, Jižní Afriky, Kanady, USA, Mexika, Argentiny, Austrálie a Peru,“ vyjmenoval Kleinwächter a dodal, že sbírka se nadále rozrůstá i díky dárcům, kterým děkuje a prosí je, aby ji podpořili betlémem. „Sbírka dělá radost všem příchozím, a nakonec i samotným dárcům, pokud na výstavu přijdou.“

Frýdecko-místecký tiskař Josef Kleinwächter a jeho kolegové přejí všem pokojné prožití Adventního času a radostné, požehnané prožití Vánoc, samozřejmě bez covidu.