OSTRAVSKO

Heřmanice: velký třask i malá Asie
KDY: neděle 15. ledna od 10 hodin
KDE: Husův sbor, Heřmanice
ZA KOLIK: 120 korun

Premiérová komentovaná vycházka představuje zájemcům méně známou část Ostravy prostřednictvím vyprávění o všeobecných dějinách Heřmanic v kombinaci se zastaveními u nejvýraznějších dominant někdejší samostatné zemědělské obce, která byla roku 1941 připojena k městu Ostrava. Kromě památek v podobě kostela sv. Marka a Husova sboru se zájemci dozví také o velkém výbuchu dynamitového skladiště v roce 1924, o vzniku zdejší věznice, v níž si trest odseděl i Václav Havel, ale také o vlivu průmyslu na Heřmanice na přelomu 19. a 20. století. Závěr vycházky je věnován heřmanickým rybníkům, významné ptačí oblasti, jež díky lávkám a rybářským domkům připomíná prostředí východní Asie.

Pohled na kostel sv. Marka se starým hřbitovem.Pohled na kostel sv. Marka se starým hřbitovem.Zdroj: Archiv pořadatele

Trojkoncert v Barráku
KDY: sobota 14. ledna od 18 hodin
KDE: Barrák music club, Ostrava
ZA KOLIK: 150 korun

Pop - rockový koncert 3 spřátelených kapel v ostravském klubu Barrák nabídne Chleba s máslem - big-beat-pop z Nového Jičína, ty pak vystřídají zlínští R'S'R a večer zakončí domácí Harry Boyle.

Kapela Harry Boyle z Ostravy.Kapela Harry Boyle z Ostravy.Zdroj: Facebook kapely

Věrně nevěrní
KDY: sobota 14. ledna od 19 hodin
KDE: Stará Arena, Ostrava
ZA KOLIK: 200 korun

Milovníky divadla potěší představení, kde vystoupí dva herci, kteří ztvární dvanáct postav a dvanáct dialogů mezi mužem a ženou v režii Natálie Gregor. V rolích se pak objeví Natálie Janyšková a Jiří Krupica.

Po stopách Marie Stony
KDY: čtvrtek 12. ledna od 18 hodin
KDE: Třebovický park, Ostrava

Terénní přednáška a křest zimního čísla bulletinu Krásná Ostrava se uskuteční 12. ledna od 18 hodin v ostravském Třebovickém parku. Seznámíte se s bohatou historií tohoto místa a s osudem spisovatelky Marie Stony, jež v dnes již bohužel zaniklém zámku hostila za první republiky osobnosti z řad evropských i českých myslitelů a spisovatelů. Podíváte se také do sochařského ateliéru její dcery, Heleny Scholzové-Železné.

Kapela Nedivoč pořádá v Ostravě Novoroční koncert!
KDY: pátek 13. ledna od 19 hodin
KDE: Divadlo Mír, Ostrava
ZA KOLIK: 400 a 500 korun

Již v pátek 13. ledna od 19 hodin se uskuteční v Divadle Mír koncert kapely Nedivoč. Nedivoč je ostravská kapela skvělých muzikantů a hlavně kamarádů, která vznikla v září 2016. Základ jejich autorské tvorbě položil bývalý bubeník kapely Jiří Krhut. Svoje debutové album Vale pletichám kapela vydala v září 2018 a obsahuje pop, rock, ale i třeba šanson nebo balady. Barvitost desky doplňují svým hlasem hosté jako Marie Rottrová, František Segrado, Ester Kočičková nebo Ondřej Ruml. Nejznámější skladba z alba - Fotky z výletu – zazněla v seriálu sKORO NA mizině (2020) a posluchači ji mohou pravidelně slyšet na vlnách Českého rozhlasu. Píseň Fotky z výletu se dočkala i neotřelého videoklipu režírovaného Vladimírem Skórkou, který klip pojal jako varování před nezdravou závislostí na selfíčkách. V únoru 2022 kapela vydala své druhé album Svítá obsahující devět písní převážně z tvorby frontmana Sváti Tuleje.
Nedivoč hrají a nedivočí. Své písničky zpívají česky a někdy i slovensky. Hrají vesele, smutně, sladce i hořce, prostě příběhy, které všichni ze života znají. Jak sami říkají: „Nechceme si na nic hrát a do ničeho se stylizovat. Prostě tak, jak to z nás jde, tak to taky cítíme, a tak se nám to líbí. A navíc v hudbě, stejně jako v životě, jsou závody, které už zkrátka neběžíme.“

Z koncertu kapely Nedivoč. Ilustrační fotoZ koncertu kapely Nedivoč. Ilustrační fotoZdroj: Vladimír Pryček

KARVINSKO

Reprezentační ples města Karviné
KDY: pátek 13. ledna od 19 hodin
KDE: Obecní dům Družba, Karviná
ZA KOLIK: od 850 korun

Statutární město Karviná a Městský dům kultury Karviná zvou na Reprezentační ples města Karviné, kde k tanci a poslechu zahraje Joker Band Ivana Muchy. Hostem bude Jiří Korn a večerem provede Jiří Jekl.

Ples jako Brno, ilustrační fotoIlustrační foto.Zdroj: Attila Racek

O zaniklé Karvinné 2
KDY: sobota 14. ledna od 15 hodin
KDE: Kino Centrum, Karviná
ZA KOLIK: 80 korun

Příznivci historie, pamětníci, ale i mladí lidé, kteří se zajímají o život svých předků v Karviné, se mohou těšit na pokračování dokumentárního filmu Zaniklá Karvinná, který vznikl pod vedením režisérky Moniky Vodákové.

O zaniklé Karvinné 2. Plakát k akciO zaniklé Karvinné 2. Plakát k akciZdroj: Archiv pořadatele

Krása v kovu zakletá
KDY: pátek 13., sobota 14. a neděle 15. ledna od 9 do 16 hodin
KDE: Muzeum Těšínska, Český Těšín

Touha po zdobení těla a oděvu je lidstvu vlastní od nepaměti. Šperk měl v historii mnoho podob. Nosili jej příslušníci šlechtických rodů, měšťané i venkovský lid. Právě šperky používané k tradičnímu lidovému oděvu jsou fenoménem, který odlišuje kroje Těšínského Slezska od ostatních regionů. Nikde jinde v českých zemích ani v sousedním Polsku se nedochovaly tak rozsáhlé kolekce krojových šperků jako právě zde. Šperky a jejich motivy nesou znaky renesanční a barokní zdobnosti. V průběhu 18. století se rozšířily do venkovského prostředí, kde zlidověly. Výstava Krása v kovu zakletá nahlíží do muzejních sbírek na šperky, které se používaly převážně k těšínským a jablunkovským krojům. Představuje stříbrné krojové pásy, háčky a spony, knoflíky a gombíky, filigránové perly nebo ozdobné girlandové náhrdelníky. Umožnuje nahlédnout do zlatnické dílny a seznámit s významnými zlatnickými rody a dílnami. Seznamuje se šperkařskými výrobními postupy, jako je odlévání stříbra, lisování pomocí kovových raznic nebo filigránová technika kroucených stříbrných drátků.

FRÝDECKO-MÍSTECKO

Playstation – turnaj dvojic
KDY: sobota 14. ledna od 20 hodin
KDE: SVČ Klíč, Frýdek-Místek
ZA KOLIK: 60 korun

Fanoušci zábavy na herních konzolích si mohou přijít zahrát na Playstationu hry ve dvojicích, které budou náhodně vylosovány. Proběhne turnaj dvojic ve FIFA, NHL, Formule. Na akci je třeba se registrovat do čtvrtka 12. ledna.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: ČTK/PA/Tim Ireland

Ples Discopříběh
KDY: sobota 14. ledna od 20 hodin
KDE: Národní dům, Frýdek-Místek
ZA KOLIK: od 200 korun

Milovníci tance i retra ocení ples v rytmu 80. a 90. let. K tanci a poslechu zahraje známa kapela Sagar. Nachystán je pestrý program a bohatá tombola, výtěžek z ní půjde na nadaci, která se stará o nemocné děti.

Workshop mandaly
KDY: neděle 15. ledna od 13 hodin
KDE: Lidická ulice, Třinec
ZA KOLIK: 888 korun

Malování mandal pomocí techniky zvané tečkování. Technikou provede zkušená lektorka, která garantuje, že ji zvládne opravdu každý, je tedy vhodná i pro úplné začátečníky. Vždyť přece každý z nás umí udělat tečku. No a tečkovaná mandala se skládá z mnoha teček. Pracovat se bude v malé skupince a je třeba předchozí přihlášení na adrese https://ivanadurstinova.cz/

V libereckém jógovém studiu malovali mandalyMalování mandal. Ilustrační fotoZdroj: Jakub Volný

Narozeninový ples klubu Stoun
KDY: pátek 13. ledna od 20 hodin
KDE: klub Stoun, Frýdek-Místek

Těšte se na 28. narozeninový ples Stounu! Letos proběhne v duchu Rock´n´Rollu, čemuž je přizpůsoben i povinný dresscode! Živě zahraje kapela Neo Chess Sunny Band a poté DJové. Ples se koná 13. ledna od 20 hodin, jak jinak než v klubu Stoun ve Frýdku-Místku. Rezervace stolů je možná na info@stoun.cz. Mimo jiné vás čeká také bohatá tombola!

OPAVSKO

Maškarní karneval vždycky potěší
KDY: neděle 15. ledna od 15 hodin
KDE: kulturní dům Na Rybníčku, Opava
ZA KOLIK: 150 korun

Prostory kulturního domu zaplní účastníci karnevalu, dychtiví tance, zábavy a her pro malé i větší naskované děti a jejich civilně vyhlížející doprovod dospělých. Programem bude přítomné provázet Divadlo Emillion, karneval pořádá Středisko volného času. (jih)

Ilustrační fotoIlustrační foto.Zdroj: DENÍK/Pavel Bohun

Tatínkům budiž sláva
KDY: neděle 15. ledna od 10 a 16 hodin
KDE: Loutkové divadlo Opava
ZA KOLIK: 60 korun

Soubor Rarášci svým představením pro děti od tří let, nazvaným Tatínek není k zahození, dokáže opodstatněnost toho, že je souborem rodinným. Návštěvníky pobaví Veselými příběhy pro celou rodinu, inspirovanými pohádkami Arnošta Goldflama. Tři pohádky podle stejnojmenné knížky Arnošta Goldflama. První vypráví o tom, jak se tatínek a maminka seznámili. Bylo to prostřednictvím draka, který chtěl maminku sežrat a tatínek ji zachránil. Druhá je o strašidlech v domě, se kterými tatínek opat udatně bojuje a ve třetí tatínek pro změnu bojuje s bacily, trápícími dítě. (jih)

Tatínkům budiž sláva. Foto z loutkové inscenaceTatínkům budiž sláva. Foto z loutkové inscenaceZdroj: Archiv pořadatele

První premiéra Slezského divadla
KDY: neděle 15 ledna od 19 hodin
KDE: Slezské divadlo Opava

Novou divadelní půlsezónu zahájí činoherní inscenace Jiřího a Ivana Hubačových s názvem Hraběnka. Děj diváky vrátí zpátky do roku 1958, kdy se bývalá majitelka zámku, hraběnka Elizabeth Anna Marie z Lansdorfu a ze Scheinbergu, nyní jako domácí dělnice Lansdorfová, vrací na zámek, ze kterého ji komunisté před deseti lety vyhnali. Chce v něm oslavit své sedmdesáté narozeniny tak, jak tehdy slíbila. Oslavu chystá se stejnou samozřejmostí a osobním odhodláním jako tenkrát, protože ona se na rozdíl od dění kolem ní nezměnila. V plánu jí pomáhá hlavně její bývalý komorník Alois, nyní životní ztroskotanec alkoholik, živořící až na společenském dně v šatně u fotbalového hřiště. Obě hlavní postavy ztvární Hana Vaňková a Michal Stalmach. (jih)

Konečně zase plesáme!
KDY: sobota 14. ledna od 20 hodin
KDE: kulturní domy ve Vřesině a v Chlebičově

Obec Vřesina pořádá v místním kulturním domě svůj Obecní ples, slibující dobrou náladu a skvělou zábavu, kterou jim covid nelítostně zatrhl. Kulturní dům v Chlebičově zaplní účastníci Černobílého obecného plesu, laděného do dvou barev. S hudebním doprovodem skupiny Tango je navíc čeká taneční zábava přes celou černou noc až do bílého rána. (jih)

Obecní ples v Chlebičově.Obecní ples v Chlebičově. Ilustrační fotoZdroj: Archiv obce

Filmový klub: Osm hor
KDY: pondělí 16. ledna od 18 hodin
KDE: kino Mír, Opava

Opavský filmový klub nabídne filmový přepis italského literárního bestselleru Osm hor. Jeho autor Paolo Cognetti je známý i českým čtenářům, jeho knihy vycházejí samozřejmě nejen u nás, konkrétně román Osm hor byl přeložen do více než čtyřiceti jazyků. Jeho filmového zpracování se ujali Felix van Groeningen a Charlotte Vandermeerschová a získali za ně Cenu poroty na festivalu v Cannes. V příběhu chlapce z města, jehož dospívání výrazně poznamená pobyt v horách a setkání s jejich obyvateli, lze vysledovat mnoho autobiografických prvků. Cognetti je rodák z Milána, který dnes tráví důsledně polovinu roku na horách, které nejen změnily jeho pohled na život, ale také mu přinesly postavení prestižního a úspěšného spisovatele. Snímek Osm hor uvádí kino Mír v pondělí 16. ledna od 18 hodin. (mal)

NOVOJIČÍNSKO

Září
KDY: sobota 14. ledna od 19 hodin
KDE: Všesmír, Nový Jičín

Fanoušci se mohou těšit na dvouhodinový koncert alternativně pop-rockové kapely s vlastní kytarovou muzikou s českými texty. Hráli například před zpěvačkou Lenny nebo s Davidem Kollerem na jeho koncertním turné. V současné době skupina intenzivně pracuje na nových singlech, které mixoval Dušan Neuwerth z Tata Bojs.

Z koncertu kapely Září.Z koncertu kapely Září.Zdroj: Facebook kapely

BG Cwrkot
KDY: sobota 14. ledna od 15 hodin
KDE: Klub Galerka, Nový Jičín

Celých 33 let hrající bluegrassová kapela vystoupí se svým tradičním zvukem a repertoárem doplněným o vlastní skladby. BG Cwrkot pravidelně vystupuje na mnoha českých festivalech a hrál v mnoha evropských zemích. V současné sestavě hraje na housle mladý talent Jirka Loun, na kytaru Slávek Podhráský, na mandolínu Marek Macák a na banjo a kontrabas zakladatelé skupiny Petr a Pavel Brandejsovi. Skupina natočila sedm CD a jejich vlastní i převzaté skladby v duchu tradičního bluegrassu uslyší příznivci v angličtině. Jako speciální host s kapelou zahraje novojičínský rodák, kytarista a banjista Michal Škoda.

Divadlo Tety Chechtalíny: O zdravých zoubkách aneb kazoury jsme vyhnali
KDY: neděle 15. ledna od 10 hodin
KDE: Kino, Kopřivnice
ZA KOLIK: 90 korun

Doktorka Zorka Kazomorka naučí obra Zlobra pečovat o zuby a děti jsou vtaženy do děje a naučí se pečovat o zuby také a pochopí proč je nutná prevence, správná hygiena, zdravá výživa, vyzkoušejí si práci zubního lékaře a ztratí strach ze zubního ošetření. Je to již ověřeno na praktických případech dětí našich divadelních přátel.

Ta Hakuna - křest debutového alba
KDY: pátek 13. ledna od 20 hodin
KDE: Klub Galerka, Nový Jičín

Soulová banda z beskydských končin zahraje u příležitosti vydání svého prvorozeného alba Tangled connection v novojičínském Klubu Galerka, a to 13. ledna ve 20 hodin. Těšit se můžete na skladby v novém outfitu a čerstvě vylisovaná CD. Skladby svým nezvykle černošským vokálem doplní zpěvačka Daniela Dina Sedláčková, která pokřtí desku společně s mistrem mixu v kategorii těžká váha Tomášem Neuwerthem. těšte se na nevšední hudební zážitek a večer plný zábavy.

Kapela Ta Hakuna. Ilustrační fotoKapela Ta Hakuna. Ilustrační fotoZdroj: Archiv pořadatele

Ledové sochy: Návrat dinosaurů do Beskyd
KDY: od 14. ledna do 5. února
KDE: Pustevny
ZA KOLIK: 100 korun nebo jízdenka na lanovku, děti do 10 let zdarma, ZTP - 50 korun

Ledové sochy i letos zdobí Pustevny! Návštěvníci ze všech koutů naší země, Slovenska i Polska se mohou těšit na křišťálově ledovou výstavu na téma Návrat dinosaurů do Beskyd. Ledové sochy na Pustevnách mají dlouholetou tradici. Letos budou k vidění od od 14. ledna do 5. února 2023.

Ledové sochy na Pustevnách, 15. ledna 2022.Ledové sochy na Pustevnách 2022.Zdroj: Deník/Petr Jiříček

BRUNTÁLSKO

Daniel Hůlka, recitál
KDY: sobota 14. ledna od 18 hodin
KDE: Městské divadlo, Bruntál
ZA KOLIK: 390 korun

Daniel Hůlka rozezní svůj basbaryton v největších hitech své kariéry i v téměř zapomenutých písních. S doprovodem klavíru zavzpomíná také na své muzikálové role, a to jak v sólových skladbách, tak i v duetech.

Daniel Hůlka.Daniel Hůlka. Ilustrační fotoZdroj: KVArt Production

Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo
KDY: neděle 15. ledna od 15 hodin
KDE: Kino Mír, Krnov
ZA KOLIK: 100 korun

Patálie malého Mikuláše, od rvaček na školním dvoře až po dobrodružství na letním táboře, si v průběhu let zamilovaly více než čtyři generace dětí i dospělých po celém světě. Oblíbená postavička nyní poprvé ožívá v původní ilustraci Sempého v animovaném filmu pro celou rodinu. Vzniká tak svěží a zábavný snímek, citlivě kombinující příhody rozpustilého školáka s osudy jeho dvou tvůrců, spisovatele Reného Goscinnyho a ilustrátora Jeana-Jacquese Sempého, kterým v českém znění propůjčili hlasy Ondřej G. Brzobohatý a Ondřej Brousek.

Nevidět neznamená nevnímat
KDY: sobota 14. a neděle 15. ledna od 9.30 do 16.30 hodin
KDE: zámecká kaple, Bruntál

Muzeum v Bruntále a SONS ČR zvou na výstavu fotografií prakticky nevidomého fotografa Lubomíra Pavelčáka, který si s humorem přezdívá "Lichoočko".

Výstava Nevidět neznamená nevnímat. Plakát k akciVýstava Nevidět neznamená nevnímat. Plakát k akciZdroj: Archiv pořadatele

Máte tip na dobrou akci nebo jste dokonce jejím pořadatelem a rádi byste tuto událost zviditelnili? Pošlete krátký popis akce s ilustrační fotkou na e-mail: tipy.morava@denik.cz. Pozvánka se posléze objeví v našich tipech.