HRAVÁ OVA – Festival her, hraček a zábavy
Kdy: 28. září od 10 – 18 hodin
Kde: Slezskoostravský hrad
Za kolik: děti do 5 let a držitelé ZTP – zdarma, děti 6–18 let – 70 Kč, dospělí – 120 Kč, rodinné vstupné – 300 Kč
První ročník festivalu her, hraček a zábavy HRAVÁ OVA je před námi. Bude se konat v prostranství Slezskoostravského hradu (z organizačních důvodů sem byl přesunut z Černé louky) a přinese zábavu pro všechny, kteří se rádi baví.
Více než 20 zábavných aktivit od specialistů v oboru – společnosti Firemky – zabaví děti i dospělé. Hlavním tahounem bude Roboaréna s jezdícími roboty, kterou doplní například skákací hrad, domino, cornhole, světelná střelnice, závodní simulátory nebo světelná hra. Památku z tohoto dne bude možné si zvěčnit v tematickém fotokoutku.
Poprvé se také v Ostravě představí výstava ze série putovního festivalu IQ PLAY – Obří deskové hry a optické klamy. Zde budou k vidění i vyzkoušení zvětšené deskové a společenské hry. Atraktivní budou také obrázky vybraných optických klamů dle předlohy hry 50 optických iluzí od
společnosti Mindok.
Vše doprovodí atraktivní pódiový program, jehož moderace se ujme mladý moderátor Kuba Vysoudil, který také bude přítomné návštěvníky vtahovat do soutěží o hodnotné ceny. Přítomen bude také ostravský písničkář Jarek Nohavica, se kterým se bude moci každý zapojit do rychlých her na bázi známého Scrabble. Na nádvoří se pak může zjevit mikromagik Filip, jehož umění okouzlí celou rodinu.
Svá stanoviště budou mít zde také značky jako Kofola, CrossCafe nebo Ikea, o edukačně-zábavný program se zase postará Česká spořitelna.
Kdo tento skvělý den plný her, zábavy, kreativity i poznání připravuje? Jsou to týmy společností
Firemky a Černá louka, které vám chtějí udělat radost. Své si najde každý, kdo se rád baví - bez ohledu na věk. Hlavním partnerem akce je Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Mediálním partnerem je Hitrádio Orion.

Ostrava Kamera Oko 12: Dystopic
Kdy: 25. - 27. září 2020
Kde: Ostrava
Za kolik: za víkend – 350 Kč, jednotlivá promítání – 100 Kč
I v pořadí 12. ročník Mezinárodního kameramanského festivalu Ostrava Kamera Oko reaguje na nezvyklou globální situaci a odehraje se v upravené podobě. Po dva podzimní víkendy nabídne tento festival plno audiovizuálních projektů i soutěžních snímků. První, tematicky dystopický víkend, se uskuteční ve dnech 25. – 27. září 2020. Promítat se bude v rámci projekce letního kina a kina Etáž. Více na www.ostravakameraoko.com.

Do města zavítá Einstein
Kdy: v sobotu 26. září v 19 hodin
Kde: Slezského divadlo Opava
Za kolik: 370 Kč, 340 a 300 korun
Divadlo v Řeznické přiveze z Prahy Alberta Einstejna ve hře Relativita aneb Souboj geniality a morálky. Miroslav Táborský, Lucie Štěpánková a Kateřina Táborská představí divákům příběh podle amerického dramatika a spisovatele Marka St. Germaina, postavený na fiktivním setkání Alberta Einsteina a jeho dospělé dcery Lieserl, která v roce 1904 záhadně zmizela. To vyšlo najevo až v roce 1987 v objevené soukromé korespondenci. Autor ve své hře spekuluje s tím, že Einsteinova dcera žije a dospělá se mu ohlásí jako novinářka. Ve skutečnosti však chce soukromě zjistit, proč ji slavný otec opustil. 

Naše čtvero + Osbo
Kdy: pátek 25. září od 19 hodin
Kde: Lodičky Dokořán, Karviná
Za kolik: vstupné dobrovolné
Čtveřice muzikantů, kterým jamování není vůbec cizí Vám přijde předvést koncertní set, který jen tak neuslyšíte. Těšit se můžete na opravdu různorodé hity v akustickém podání. A aby toho nebylo málo, tak se na podium budou střídat s druhou partou a to s kapelou Osbo. A třeba nakonec dojde i na nějaký ten jam. Akci pořádá Iniciativa Dokořán ve spolupráci se Statutárním městem Karviná a Nadací OKD.

Energický koncert Energitu
Kdy: v neděli 27. září v 19 hodin
Kde: Klub Art Opava
Za kolik: 250 korun
Opavští fanoušci přivítají návštěvu legendární jazz – rockové kapely Energit, která svůj název získala po tehdejší a ve své době hodně oblíbené cukrovince, Ta byla díky hroznovému cukru zdrojem rychlé energie. Kapela vznikla v roce 1973, následně byla zakázaná, po roční přestávce zase obnovena a vystřídali se v ní hudebníci zvučných jmen. Na opavském koncertu vystoupí Luboš Andršt (kytara), Jan Holeček (zpěv, hammond organ), Vladimír ‚Guma‘ Kulhánek (basa) a Jiří ‚Zelí‘ Zelenka (bicí). 

Kopřivnické Dny Techniky
Kdy: sobota 26. a neděle 27. září 2020
Kde: Kopřivnice
Za kolik: zdarma
Dny techniky, které proběhnou o víkendu 26. a 27. září, se neruší, ale pouze se budou řídit mimořádnými opatřeními MZČR. Areál bude volně přístupný pro veřejnost od 9.00h a uzavírá se cca 30 minut po skončení programu (přibližně v 17.00 hodin). Více na webu nebo facebookové stránce události.

Velké soutěže malých koní
Kdy: pátek 24. až neděle 27. září od 9 hodin
Kde: Jezdecký klub Opava -Kateřinky
Za kolik: zdarma
Jezdecký klub bude od dneška do neděle 27. září hostit účastníky finále českého skokového poháru a moravského styl šampionát pony jezdců. V pátečním programu se představí dvacet nominovaných nejlepších stylových jezdců z celé České republiky. V sobotu a neděli bude probíhat moravský styl šampionát děti a juniorů. Po celý víkend čeká diváky nabitý program, ve kterém jsou vypsány i přátelské soutěže pro velké koně .

Karvinské varhany: Tomáš Thon a Marek Eben
Kdy: neděle 27. září 2020
Kde: kostel Povýšení sv. Kříže, Karviná-Fryštát
Za kolik: 280 Kč
Už 16. ročník festivalu varhanní hudby na královském nástroji v duchovním prostředí tentokrát představí uměleckou kombinaci varhan a přednesu. Labyrint světa a ráj srdce, stěžejní dílo Jana Amose Komenského, bude přednášet Marek Eben, jehož mluvené slovo doprovodí absolvent Akademie múzických umění v Praze a Conservatoire National Rueil-Malmaison v Paříži Tomáš Thon. Organizátoři upozorňují návštěvníky, že v prostorách kostela je nutné mít nasazenou roušku.

Divadelní taneční příběh
Kdy: v neděli 27. září od 19 hodin
Kde: Slezské divadlo Opava
Taneční show Action Man je autorským dílem choreografa Slezského divadla Martina Tomsy, který se v něm zaměřil na Ameriku konce 80. let minulého století. Příběh o hrdinství a zradě se týká obchodu se zbraněmi i se ženami. Za nimi stojí gangy z podsvětí od drogově závislých přes zlodějíčky až po vrahy různých kalibrů. Režii má autor díla Martin Tomsa, kostýmy navrhla Jitka Rusnák Puma Stauder, scénu vytvořila Dana Hávová a asistentem choreografie je Nikola Sukeníková.

Češky krásné, Češky mé!- premiéra
Kdy: sobota 26. září 2020
Kde: Divadlo Antonína Dvořáka, Ostrava
Za kolik: 320 – 450 Kč
Neotřelý pohled na česko-slovenské dějiny 20. století očima našich sousedů a prostřednictvím osudů slavných Češek: Marty Kubišové, Věry Čáslavské, Martiny Navrátilové, Ivany Trumpové a Lídy Baarové. Přesně to nabízí v nové inscenaci Národní divadlo moravskoslezské. Piotr Rowicki vytvořil komediálně laděnou inscenaci přímo pro činohru NDM, Piotr Ratajczak režíruje. Právě inscenační tým, který je komplet polský, možná nabídne zcela nový pohled na naši historii, a to v mezižánrové koncepci, která se prolíná mezi dramatem, komedií i kabaretem.

Ze života Havířova
Kdy: září 2020
Kde: Galerie Kina Centrum, Havířov
Výstavu fotografií nazvanou Ze života Havířova, jejich autorem je někdejší městské kronikář a dlouholetý reportér Havířovského deníku Josef Pintér, si můžete prohlédnout až do konce září v Galerii kina Centrum v Havířově. Výstava se koná u příležitosti 65 let vzniku města, a je přístupná denně od 16 do 22 hodin.