Nizozemská start-upová společnost Loop vytvořila biologicky odbouratelnou „živou rakev“ vyrobenou z mycelia neboli podhoubí, a vyplněnou lůžkem z mechu, který stimuluje rozklad ostatků. Nazvala ji Living Cocoon

„Mycelium je největší přírodní recyklátor. Hledá neustále potravu a přeměňuje ji na výživu rostlin. Zároveň požírá toxiny a přeměňuje je na živiny. Využívá se také v Černobylu k vyčištění tamní půdy od jaderné katastrofy. Vlákna mycelia lze využít k výrobě čehokoliv od jídla až po oblečení a obaly, a to včetně rakví,“ uvedl pro agenturu Reuters zakladatel Bob HendrikxPodívejte se, jak rakve vypadají.

Živý kokon

Pro Deník The Guardian mladý biodesignér uvedl, že Living Cocoon vytvořil proto, aby lidem umožnil znovu se spojit s přírodou. „Můžeme půdu obohacovat, místo toho, abychom ji znečišťovali,“ sdělil absolvent Technické univerzity v Delftu.

Hendrikx řekl, že proces, při kterém se lidské tělo v běžné lakované dřevěné rakvi stává kompostem, může často trvat více než 10 let. Oproti tomu rakev z mycelia půda absorbuje během měsíce až šesti týdnů. K úplnému rozkladu těla, které navíc obohacuje okolní půdu, dochází s pomocí mycelia po dvou až třech letech.

Umístění na skále chrání ostatky před povodněmi.
Rakve na skále, kropení tělními tekutinami. Rituál má usnadnit cestu do nebe

Rakev je vypěstována jako rostlina během jednoho týdne v laboratoři smícháním mycelia s dřevěnými štěpkami ve tvaru rakve. Jakmile mycelium proroste dřevěnými štěpkami, je rakev vysušena, čímž dosáhne dostatečné pevnosti, aby unesla váhu až 200 kilogramů. Cena takové rakve je asi 1 500 eur.

„Když je živá rakev v zemi, můžete ji dokonce zalít, přidat semínka a můžete se rozhodnout, jakým stromem se chcete stát,“ doplnil Hendrikx.