Stávající primátor Ostravy Tomáš Macura z hnutí ANO je největším favoritem blížících se komunálních voleb v Ostravě, kde bude obhajovat svá předešlá dvě vítězství. I přesto, že dříve avizoval svůj odchod z politiky. Covidová pandemie a řada nedokončených projektů ho však k velké radosti stávajících čelních představitelů města nakonec přesvědčily, aby své rozhodnutí změnil. Lepšího lídra by totiž favorit voleb hledal opravdu jen těžko.

Macurův politický příběh je přitom celkově dobře promyšlený a jako vystřižený z pohádky Boženy Němcové Chytrá horákyně. Člověk, který se proti zakladateli a jedovatě řečeno majiteli hnutí celkem hlasitě vymezuje, přitom těží z popularity ANO a z popularity samotného Andreje Babiše. Tomáš Macura se vlastně tak trochu snaží přesvědčit všechny, že ďábel neexistuje. A pokud ano, tak on je proti.

To ale není důležité, třetině voličů je ANO sympatické a hotovo. Navíc Ostrava se mění, leccos se podařilo a hlavně ostravskou politiku nezasáhl žádný korupční průšvih. Macurův tým vlastně kopíruje fungování bývalé vlády, kdy se směrem k občanům finančně nežinýruje a funguje relativně dobře bez vnějších problémů.

A stejné to je i v komunikaci směrem k voličům. Všechny oficiální i neoficiální informační kanály města už několik měsíců bilancují násilnou i nenásilnou formou úspěchy a slibují možné i nemožné. Vzhledem k současné rozpolcené náladě, která panuje ve společnosti, se tak nedá očekávat, že by zrovna v Ostravě měla popularita „Babišovců“ nějak výrazně klesat.

Je jasné, že třetí největší město v zemi má spoustu zásadních problémů, o kterých politici před veřejností z vlastní vypočítavosti mlčí a raději pořád dokola prezentují projekty, kde rychle získají plusové politické body.

I když se v září budou volit zástupci měst a obcí, je zřejmé, že řada lidí vybere stejné politické uskupení jako během posledních parlamentních voleb. Také tentokrát mohou rozhodovat celostátní témata - tzv. „Fialova drahota“, ceny energií či názory na válku na Ukrajině. I proto se zdá, že ANO drží všechny klíčové trumfy v rukou.

Slušné výsledky v průzkumech mají v Ostravě také uskupení Spolu (ODS+KDU-ČSL+TOP 09) a hnutí Ostravak, kteří se jako jediní zatím pohybují nad hranici deseti procent.

Klíčem k úspěchu ve volbách ale bude jako obvykle přesvědčit nerozhodnuté voliče. Středopravicové Spolu to tradičně nemá na Ostravsku lehké, hnutí Ostravak si po vyšachování po minulých volbách vyzkoušelo opoziční roli a touží po úspěchu. Jeho představitelé jsou aktivní nejen v médiích, ale třeba i na kulturní scéně.

Politické kampaně jsou už vymyšlené a jejich start se dá očekávat v nejbližších dnech. Milovníci politického bizáru se jistě těší na nové trendy billboardových kampaní, které znovu ovládnou reklamní prostor v ostravských ulicích. Mnohem důležitější ale opět budou otázky spojené s budoucností města, které čeká možná nejsložitější období od revoluce v roce 1989.

Předvolební anketa u čtenářů Deníku ukazuje, že hlavním lokálním tématem v Ostravě bude bezpečnost, kterou v dotazníku uvedlo nejvíce čtenářů. Vcelku očekávaným tématem voleb se stane miliardový projekt výstavby nové koncertní síně, kterou si během uplynulých osmi let vysnil právě stávající primátor se svými nejbližšími spolupracovníky. Třetím bodem, který lidi nejvíce zajímá, je pak budoucnost městské nemocnice na Fifejdách. Na všechny otázky voliči nedostanou v kampani jasné odpovědi, ale nejen pro politiky je dobré vědět, o čem veřejnost diskutuje.