Besedu vedla bývalá učitelka (dnes již v důchodu) Marta Gelnarová. Představila skupince žáků základních škol staré kuchařské knihy z první poloviny minulého století určené především početnějším a sociálně slabším rodinám.

K nahlédnutí byly tři tituly, které upoutaly pozornost již svými názvy. Kuchařská příručka pro rodinu o třech a více členech (vydaná v Praze v roce 1916), Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety (Praha 1917) a Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů (Praha 1939). Jejich posláním bylo nabídnout hospodyňkám vedle spousty nejrůznějších receptů také návod jak, za málo peněz připravit dostatek chutného jídla.

V krátké diskusi se děti pochlubily, co všechno dovedou uvařit nebo upéci. Vedle čaje to byly hlavně různě upravené pizzy, polévky, slané tyčinky z listového těsta a nechybělo ani pečené kuře na cibulce. Zajímavá byla rovněž odpověď na dotaz, co z jídelníčku jim nechutná. Nejčastěji to byla ovarová neboli prdelanka a dršťková polévka, lečo a houby.

V závěru Marta Gelnarová připomněla staré lidové pořekadlo, že hlad je nejlepší kuchař, neopomněla zdůraznit, že se vařit má pouze tolik co se bezezbytku sní a dbát na zdravou výživu.