Členové občanského sdružení Maryška získali na 4. ročníku festivalu o jídle a velikonočních tradicích Wypieki (ve volném překladu „pečené výrobky“) v polských Zebrzydowicích zvláštní cenu. Festival Wypieki má pomoci znovuoživit starodávné receptury slezské kuchyně, které se vztahovaly k velikonočním svátkům. „Náš stůl jsme letos pojali mottem Středověké pokrmy nás inspirují i dnes.

Pro několik starodávných receptur jsme se dokonce vypravili až do Vědecké knihovny v Ostravě a zbytek doplnili osvědčenými dobrotami,“ popsala Helena Červenková z Maryšky. Jediní čeští zástupci představili porotě pečenou a nádivkou plněnou hlávku zelí, pečená kuřecí stehýnka na tyminánu a medu nebo velikonoční nádivku s bylinkami. „Návštěvníkům festivalu chutnaly taky tvarohovo-borůvkové koláče, slaný štrúdl se zelím, plněný chleba, bramborové placky nebo buchty s mrkvovou náplní. Velký zájem byl o medovník s ořechy, ani jsme nestačili rozdávat recepty na jeho přípravu,“ dodala Červenková s tím, že recepty se v kuchyních bohumínských hospodyň zkoušely zhruba měsíc dopředu.

Dřevěné mísy, naběračky, hliněné poháry, svícny i koženy a k tomu dobové oblečení zástupců Maryšky, to vše přispělo ke stylovému pojetí bohumínského soutěžního stolu, kterému vévodil velikonoční marcipánový dort ve tvaru kuřete. „Jsme rádi, že v době polotovarů a pouličních hamburgerů jsme dokázali navázat na starou regionální kuchyň našich babiček, která může potěšit naše chuťové buňky ještě po mnoha letech od vzniku starodávných receptur,“ dodala Červenková.