Původní předpověď z pondělka avizovala pro Moravskoslezský kraj výstrahu před silnými bouřkami, a to od 12 do 23 hodin. Bouřky by přitom měly být doprovázeny poryvy větru, vydatným deštěm s možností krupobití. Protože se situace začala vyvíjet jinak, meteorologové svou předpověď upravili. 

Varování před bouřkami prodloužili až do středečního rána, konkrétně do 6 hodin.

Výstraha před vysokými teplotami zůstává v platnosti až do odvolání. Teplota vzduchu by se měla pohybovat zhruba v úrovni, jaká panovala o víkendu. Mírné ochlazení je očekáváno nejdříve v pátek.

Aktuální předpověď:

"V úterý odpoledne bude opět zesilovat na našem území bouřková činnost. Očekáváme lokálně tvorbu silných bouřek, které budou doprovázené přívalovými srážkami s úhrny až kolem 50 mm, kroupami a silnými nárazy větru až kolem 25 m/s. Vzhledem k předchozímu nasycení nelze vyloučit výrazné vzestupy hladin s dosažením 1. SPA, zejména na tocích odvodňujících Brdy. Na východě území bude nadále vystupovat teplota vzduchu v odpoledních hodinách až na 33 °C a v úterý na jihovýchodě až na 35 °C.

Původní předpověď vydaná v pondělí:
„Na Moravě a ve Slezsku se budou bouřky tvořit v pondělí jen ojediněle, ale v úterý i v této oblasti očekáváme tvorbu silných bouřek. Na jihovýchodě území bude vystupovat teplota vzduchu v odpoledních hodinách od pondělí a na severovýchodě území od úterý až na 32 °C," stojí ve varování ČHMÚ.

Přesnost předpovědi a zodpovědnost

Nepřesná předpověď zmařila lidem na severovýchodě republiky plány na úterní odpoledne. Při pohledu na jasně modrou oblohu spílali na adresu meteorologů a vzpomněli případ ze Slovenska, kde provozovatelé turistických zařízení chtěli hnát meteorology za špatnou předpověď k soudu s nárokem na odškodnění.

Rosničky předvídaly vydatný déšť, spadlo pár kapek

Měli by být meteorologové, kteří dnes disponují nejmodernější počítačovou technikou, systémy pro zpracování matematických předpovědních modelů i daty ze satelitů, za předpověď zodpovědní? Hlasujte v anketě.